Служба у справах дітей інформує про відповідальність батьків або осіб, які їх замінюють за неналежне виконання батьківських обов’язків

  • 886

Фото без описуПитання виконання батьками або іншими законними представниками дитини  обов’язків щодо її належного виховання, відповідальності за виховання, навчання і розвиток дитини, завжди були актуальними й важливими. Те, що дитина набуває у родині, вона зберігає на протязі всього свого життя. Найхарактернішими причинами та умовами скоєння правопорушень серед дітей є низький рівень сімейного виховання та спілкування.

Статтею 184 КУпАП передбачено  відповідальність батьків або осіб, які їх замінюють за ухилення від виконання батьківських обов’язків та приписів органу опіки та піклування.

Відтепер, за ухилення батьків або осіб, які їх замінюють, від виконання передбачених законодавством обов’язків щодо забезпечення необхідних умов життя, навчання та виховання неповнолітніх дітей передбачене попередження або накладення штрафу від 850 грн. до 1700 грн.

Ті самі дії, вчинені повторно протягом року після накладення адміністративного стягнення, - накладення штрафу від 1700 грн. до 5100 грн.

Вчинення неповнолітніми віком від чотирнадцяти до шістнадцяти років правопорушення, відповідальність за яке передбачено цим Кодексом України про адміністративні правопорушення, - накладення штрафу на батьків або осіб, які їх замінюють, від 850 грн. до 1700 грн.

Вчинення неповнолітніми діянь, що містять ознаки злочину, відповідальність за які передбачена Кримінальним кодексом України, якщо вони не досягли віку, з якого настає кримінальна відповідальність, - накладення штрафу на батьків або осіб, які їх замінюють, від 1700 грн. до 5100 грн.

Невиконання рішення органу опіки та піклування щодо визначення способів участі у вихованні дитини та спілкуванні з нею того з батьків, хто проживає окремо від дитини, - накладення штрафу від 1700 грн. до 2550 грн.

Діяння, передбачене частиною п’ятою цієї статті, вчинене повторно протягом року після накладення адміністративного стягнення, - накладення штрафу від 2550 грн. до 5100 грн. та тимчасове обмеження того з батьків, з ким проживає дитина, у праві виїзду за межі України та обмеження у праві керування транспортним засобом - до виконання рішення в повному обсязі.

Умисне порушення встановленого законом обмеження щодо строку перебування дитини за межами України у разі самостійного вирішення питання про тимчасовий виїзд дитини за межі України тим із батьків, з яким рішенням суду визначено або висновком органу опіки та піклування підтверджено місце проживання цієї дитини, накладення штрафу від 1700 грн. до 3400 грн.