Представники Приютівської громади відвідали австрійських колег

  • 718

Фото без описуМинулого тижня делегація від Приютівської об’єднаної територіальної громади, що складалася з посадових осіб та представників депутатського корпусу громади і міста Олександрії на чолі з головою Андрієм Коломійцевим з робочим візитом відвідала Австрію, а саме: місто Грац - центр федеральної землі Штирія.

Робочий візит тривав два дні та був сформований з двох частин: теоретичної та практичної. У першій половині обох днів делегація з України знайомилася із законодавчою базою країни, її основними законами, реформою децентралізації, яка триває вже декілька десятиліть та впливом такої інституції, як Європейський Союз на економічне та політичне життя суспільства.

Зустрічі проводилися в мерії фаховими спеціалістами, що ведуть дані напрямки роботи не лише на рівні міста, а й округу. Делегація з громади отримала змогу живого спілкування та дискусії щодо проведення реформи децентралізації, її впливу на рівень розвитку громад. Цікавим було дізнатися про структуру податків, що надходять до бюджету та їх розподіл між різними рівнями влади. Так, наприклад, у бюджеті громади залишається лише 11 % від зібраних податків, всі інші потреби їм дофінансовує земля. У повноваженнях влади громад обов’язковим є утримання місцевих доріг, збереження екології, забезпечення населення якісною питною водою, утримання дитячих садочків та початкових шкіл, турбота про людей похилого віку та інвалідів.

У другій половині першого і другого днів представники делегації відвідали громади міст Седінг-Санкт-Йоханн та Глайсдорф, в яких проживає відповідно 4 тис. та близько 11 тис. мешканців.

Зустрічі з мерами дали можливість порівняти і організацію роботи мерій, і комунальних установ, і малого сімейного бізнесу та безпосередньо відвідати деякі заклади.

Наприклад, громада міста Седінг-Санкт-Йоханн збирає податків близько 6 млн. євро, утримує дитячий садок на 4 групи, ясла, та початкову школу. Є пожежна команда, яка складається з волонтерів (приблизно 200 чол.), які добровільно по черзі приймають участь у забезпеченні її роботи. Основу зібраних податків складають податки від промисловості і будівництва, потім від туризму і охорони здоров’я, а сільське господарство має лише 2% у загальній структурі податків.

Громада міста Глайсдорф зустріла своїх відвідувачів сонячними батареями, які були всюди, навіть, на мерії. Бургомістр, пан Крістоф Старк, є керівником вже 18 років і розповів, як із середньостатистичної громади Глайсдорф, став одним із кращих міст землі Штирія.

Попри ідеальних доріг, якими опікується мерія, багато уваги приділяється збереженню екології. Тому делегація відвідала місцеву ТЕЦ, яка справила шокуюче враження рівнем використаних технологій та безпечної роботи для навколишнього середовища. До речі, керівник ТЕЦ в колишньому був одним із активістів по захисту екології міста.

Цікавою та пізнавальною була екскурсія до місцевої початкової школи, в якій навчається 300 учнів (таких в громаді – дві). Директорка закладу розповіла про систему початкової освіти та про умови праці вчителів.

Звичайно, в школі приділяють увагу інклюзивній формі навчання. Є групи продовженого дня та окремі уроки рідної мови для дітей, чиї батьки переїхали з інших країн, секції та гуртки, але все це за рахунок батьківської плати.

Для вчителів є окрема кімната – кухня, де вони можуть приготувати, розігріти їжу, окремо відпочити в кімнаті психологічного розвантаження.

Школа має просторі спортивні зали, де одночасно може проводитися 4 уроки фізичної культури.

Батьки кожного учня самостійно обирають чи треба їхній дитині ставити оцінки перші два роки навчання чи досить простих словесних стимулів.

Громаду обслуговують 7 сімейних лікарів та ще близько 30 мають вузьку спеціалізацію.

Окрім цього, представники делегації відвідали 2 сімейні ферми, які займаються вирощуванням винограду, його переробкою та реалізацією. В Австрії дуже популярні, так звані, сімейні підряди закритого кола виробництва, коли продукція, яка вирощується, переробляється і продається або через власні торгові точки, або заклади харчування.

Також хочеться звернути увагу на загальний ритм життя австрійців, робочий день яких розпочинається о 6.30 ранку. Багато з них мають декілька місць працевлаштування, тому сказати о котрій годині закінчується їхній робочий день - складно. До речі, на пенсію можна вийти і чоловікам, і жінкам в 65 років.

Австрія привітно зустріла відвідувачів з України своїми казковими краєвидами альпійських луків і гірських перевалів, бездоганними дорогами та дивувала іншим ритмом життя, іншим світосприйняттям та рівнем загального добробуту.