Учні Головківського НВК прийняли участь у фестивалі First Lego League Junior

  • 997

Фото без описуВже другий рік поспіль команда Головківського НВК «RoboStar» стає частиною масштабної події у Києві, що об’єднала STEM-освіту, науку, роботів та, звісно ж, LEGO!

Головною подією фестивалю, що пройшов 7 квітня, був фінал Всеукраїнського етапу міжнародної STEM-освіти – FIRST LEGO League та FIRST LEGO League Junior. Місія обох програм полягає у тому, щоб показати учням та вчителям: світ науки та технологій є неймовірно цікавим та захоплюючим! Міжнародна програма складена таким чином, щоб учні могли весело навчатись, отримуючи задоволення під час занять наукою та технікою.

На початку  навчального року наша команда отримала Завдання Сезону, яке вона мала вирішити впродовж 6 місяців та презентувати на фестивалі. Завдання кожного року присвячено певній актуальній світовій науково-технологічній проблемі. Коло цих проблем дуже широке, обирається реальними вченими та інженерами і охоплює такі теми: глобальний клімат, захист океанів, утилізація сміття, сучасні освітні технології та інші.

В цьому сезоні тема FIRST LEGO League присвячена вивченню соціальних та фізичних проблем з якими зіштовхується людина в космосі.

«Місія Місяць» — над такою проблемою учні Головківського НВК плідно працювали, щоб вдало представити свої розробки на фестивалі. Їм довелося знайти відповіді на  багато проблемних питань, а саме: що вони знають про Місяць? Що їм потрібно дізнатись, аби жити там? Що вони будуть їсти та пити? Як вони отримуватимуть енергію? Як вони будуть дихати? Які ще проблеми їм потрібно буде вирішити?

Учні вивчили тему сезону та обрали проблему для дослідження, дослідили її та запропонували шляхи її вирішення. Потім побудували модель з LEGO, яка продемонструвала інноваційне рішення команди, запрограмували її за допомогою набору WeDo 2.0. Також учні намалювали постер, який відображав шлях їх дослідження та роботи з вирішення проблеми життя людини на земному супутнику.

Дяченко Діана: «Щоб дістатися до Місяця нам потрібна ракета, яка зможе доставляти ресурси з Землі та робити висадку на супутнику. Також обов’язково потрібна база для зв’язку із Землею. Після того, як ресурси  будуть доставлені, можна будувати лабораторію з живими рослинами. Для того, щоб відбувався фотосинтез, ми використовуємо водну помпу, яку розробляли в минулому сезоні»

Цього року команда Головківського НВК здобула перемогу у номінації «Допитливий розум». Учні привезли з собою нагороди та призи. Тренує команду вчитель фізики, інформатики та астрономії – Щербина Андрій Михайлович. «Дякую громаді за розвиток освіти та робототехніки у нашому закладі. Я впевнений, що завдяки новітнім технологіям в освіті ми зможемо «зростити» справжніх інженерів, а робототехніка для учнів – це перший впевнений крок до цієї мети».

Знайомство зі STEM-освітою (англ. - Science, Technology, Engineering, Math) довело, що навчання може бути насправді цікавим. Від партнерів фестивалю команду очікувало багато настільних ігор, інтерактивних зон, бої роботів та ін. Учні дізнавалися про космос з перших вуст – кращі науковці та розробники допомогли поринути у яскравий світ міжпланетних просторів.

Корисним був фестиваль і для вчителів: у First лекторії можна було знайти відповіді на питання, як створити гурток робототехніки у школі, як вивчити програмування з Minecraft, як розпочати свою космічну кар’єру.

Учні могли взяти участь у майстер-класах по збору свого першого робота LEGO Mindstorms чи створення віртуального сталевого гіганта у VR-окулярах.

Макаренко Анастасія: «Мені подобається, що у FIRST LEGO League Junior немає жодних обмежень і можна проявити політ фантазії, втілити у життя найекстремальніші ідеї».

Дяченко Діана: «Кожного разу поїздка до Києва на фестиваль – це невелика пригода, яку я радісно розділяю зі своїми друзями»

Карпушина Катерина: «Це неймовірне відчуття – стояти на сцені і під оплески глядачів отримувати нагороду за свою плідну працю».

Гура Артем: «Мені подобається виконувати завдання, які нам дають безпосередньо на фестивалі. Вони цікаві та веселі, за них ми також отримали призи».

Нагорний Ростислав: «Я цікавлюся проектами інших команд, знайомлюся з учасниками, знаходжу собі друзів»

Учасники команди «Robostar» з нетерпінням чекають завдань наступних Сезонів, щоб продовжити свою науково-проектну діяльність.