Боротьба з гризунами – профілактика інфекційних захворювань

  • 549

 

Восени, як правило, хатні миші, щурі та інші гризуни
заповзають до осель. Вони завдають значних збитків у
побуті, сільському господарстві та інших сферах діяльності
людини,  та  є джерелом і переносниками багатьох
небезпечних інфекційних захворювань, таких як лептоспіроз,
сказ, лейшманіоз, зворотній тиф, геморагічна  лихоманка,
рикетсіози, енцефаліти,  туляремія.
В Україні, виловлених у населених пунктах, інфіковані
збудниками лептоспірозу були майже 50%, у природних
умовах – 25 % гризунів.
Особливо небезпечними у розповсюдженні інфекційних
захворювань є щурі та миші, оскільки вони найбільше
контактують з помешканнями людей, з предметами побуту,
продуктами харчування.
Зараження відбувається через забруднені
екскрементами харчові продукти, пошкоджену шкіру при
проведенні  сільсько-господарських робіт. Можливе
зараження при укусі щуром. Особливу небезпеку можуть
становити водойми з застояною водою, болотисті місця, де
мешкають пацюки і миші та забруднюють їх своїми
виділеннями. Захворювання передається людині внаслідок
контакту з такою водою через подряпини шкіри, тріщини,
рани або через слизові оболонки.
З усіх  перелічених інфекцій, які  переносять
 мишовидні  гризуни, найбільш поширеною є лептоспіроз –
гостре інфекційне захворювання, що протікає із високою
гарячкою, інтоксикацією, ураженням нирок, печінки,
серцево-судинної та нервової систем.
Збудники лептоспірозу стійкі до низьких температур,
виживають у воді, чутливі до висушування, сонячного
проміння, високої температури, кислот та препаратів хлору.
Щоб запобігти зараженню на лептоспіроз, купатися
необхідно тільки у спеціально відведених, облаштованих

туалетами водоймах, дотримуватися правил особистої
гігієни, не вживати в їжу немиті овочі, фрукти та воду з
відкритих водойм.
Вагоме значення мають профілактичні заходи, що
полягають, у першу чергу, в постійному забезпеченні
чистоти в помешканнях та навколишньої території. Бажано
застосовувати усілякі технічні засоби з метою створення
перешкод на шляху доступу гризунів до приміщень. Це,
передусім, встановлення решіток на вентиляційні канали,
люки, затрамбовування щілин,  та отворів тощо.
Згідно із  законодавством України, органи виконавчої
влади, органи місцевого самоврядування, підприємства,
заклади громадського харчування (їдальні, кафе, ресторани
тощо), супермаркети та інші продуктові магазини,
підприємства харчової промисловості, дитячі і лікувально-
профілактичні заклади зобов’язані забезпечувати своєчасне
проведення профілактичних дератизаційних заходів.
Боротьба з гризунами в житлових будинках повинна
здійснюватися за принципом суцільної систематичної
дератизації. Мешканці повинні контролювати та вимагати від
підприємств, які надають житлово-комунальні послуги,
організовувати проведення дератизаційних робіт шляхом
укладення угод із відповідними спеціалізованими
установами.