Відносини між ЄС та Україною: інформаційна довідка

  • 2437

Фото без описуУ своїй підтримці ЄС непохитно дотримується принципів територіальної цілісності та суверенітету України та вважає повне виконання Мінських угод основою стабільного політичного розв'язання конфлікту на сході країни. Від весни 2014 року ЄС збільшив свою підтримку економічним та політичним реформам в Україні.

Близькі партнери

Україна є пріоритетним партнером Європейського Союзу. Відносини між ЄС та Україною розвиваються також у контексті Східного партнерства. Між 2007 та 2011 роками відбулися переговори щодо Угоди про асоціацію, що включає в себе глибоку та всеосяжну зону вільної торгівлі (ГВЗВТ) між ЄС та Україною. Угоду було підписано в два етапи: 21 березня та 27 червня 2014 року. Вона прийшла на зміну попереднім рамкам співпраці між Україною та ЄС. Угода про асоціацію є головним інструментом для зближення ЄС та України: вона сприяє розвитку

глибших політичних відносин, міцніших економічних зв'язків та повазі до спільних цінностей.

Від 1 листопада 2014 року почали тимчасово застосовуватися деякі частини Угоди про асоціацію. Це зміцнило співпрацю ЄС та України у питаннях прав людини, засадничих свобод та верховенства права; політичного діалогу та реформ, а також переміщення осіб. Це також посилило співпрацю в цілій низці сфер, зокрема сферах енергетики; довкілля; протидії змінам клімату; транспорту; фінансових послуг; державних фінансів, зокрема протидії шахрайству; сільського господарства та розвитку сільської місцевості; риболовства та морської політики;

захисту прав споживачів та громадянського суспільства.

Угода набрала чинності 1 вересня 2017 року. Щороку подаються звіти щодо стану її імплементації. 

Торгівля

Від 1 вересня 2017 року набула чинності глибока та всеосяжна зона вільної торгівлі (ГВЗВТ) між ЄС та Україною. Вона є частиною Угоди про асоціацію. Попередньо з 1 січня 2016 року ГВЗВТ застосовували тимчасово. Це є потужною віхою у двосторонніх торговельних відносинах і відкриває нові економічні можливості як для ЄС, так і для України. Український бізнес отримує стабільний та передбачуваний преференційний доступ до найбільшого ринку у світі, в якому мешкають понад 500 мільйонів споживачів. Водночас бізнес з ЄС дістає можливість скористатися простішим доступом до українського ринку та будувати нові відносини з українськими постачальниками та партнерами. Євросоюз посилює свою позицію як торговельний партнер номер один для України. У 2018 році експорт з України до ЄС зріс на 8% у порівнянні з показниками 2017 року, а український імпорт із Євросоюзу – на 10%. У такий спосіб 2018 став ще одним роком рекордних показників експорту з України до Союзу. Євросоюз і надалі залишається найбільшим торговельним партнером України. Частка ЄС у торгівлі України складає 42%. 

Угода про асоціацію також спонукала до реформи української законодавчо-нормативної бази, аби сприяти її узгодженню із законодавством Європейського Союзу (так званим acquis ЄС). У довгостроковій перспективі це означатиме рівне ставлення до багатьох товарів з України поряд із товарами ЄС на внутрішньому ринку Європейського Союзу. Поступове наближення України до законодавчих актів ЄС та міжнародно визнаних стандартів Євросоюзу у виробництві та сфері послуг даватиме можливість Україні простіше експортувати свою продукцію не тільки до Євросоюзу, але й також до решти країн світу. Окрім того, реформи, закріплені у ГВЗВТ, покращать загальний бізнесовий клімат в Україні, зокрема щодо боротьби проти корупції, що, своєю чергою, збільшить довіру інвесторів.

Впровадження ГВЗВТ дає Україні можливість диверсифікувати свою економіку, яка наразі ґрунтується на великих підприємствах, що працюють в базових товарних галузях (наприклад, металургії). Це сприяє руху до сучаснішої моделі, зокрема до розвитку динамічного сектору послуг та багатьох малих і середніх підприємств.

Окрім того, 1 жовтня 2017 року набув чинності регламент Європейського Парламенту та Ради  ЄС щодо тимчасових “автономних торговельних преференцій” для України. Це дозволяє країні експортувати більше сільськогосподарської продукції до ЄС відповідно до Угоди про асоціацію та ГВЗВТ без сплати митних зборів. Також цей крок пришвидшує скасування митних тарифів для кількох промислових груп товарів, передбачених в Угоді про асоціацію. Це надалі збільшує експорт України до ЄС та допомогло у протистоянні наслідкам російських обмежувальних заходів проти України.

Партнери в енергетичній сфері

24 листопада 2016 року в Брюсселі Віце-Президент Європейської Комісії з питань енергетичного союзу Марош Шевчович та Міністр енергетики та вугільної промисловості України Ігор Насалик підписали новий Меморандум про порозуміння щодо Стратегічного енергетичного партнерства між ЄС та Україною. Новий Меморандум розширив співпрацю у всіх сферах енергетичної політики, включаючи енергоефективність, відновлювальні джерела енергії, а також у сфері досліджень та інновацій. Це, своєю чергою, надасть підтримку реформам в сфері енергетиці в Україні. Щорічні робочі плани визначають пріоритетні заходи.

ЄС підтримує швидку реалізацію реформ енергетичної сфери відповідно до зобов'язань України в рамках Енергетичної спільноти та Угоди про асоціацію. Через свої технічні консультації ЄС допоміг українській владі підготувати створення незалежного регулятора в енергетичній сфері, а також нові закони в газовій сфері та сфері електроенергетики. Все це має поліпшити ефективність в енергетичному секторі. Створення Фонду енергоефективності вперше сприятиме енергетичній модернізації багатоквартирних будинків, результатом чого має стати економія державного бюджету та бюджетів домогосподарств. Створення Фонду також має допомогти у зменшенні імпорту енергоносіїв та викиди  парникових газів, а також у створенні нових можливостей для подальшої співпраці з інноваційними компаніями ЄС.

Європейська Комісія, у тісній співпраці з Європейським інвестиційним банком (ЄІБ), Європейським банком реконструкції та розвитку (ЄБРР) і Світовим банком, продовжує підтримувати модернізацію української газотранспортної системи, відповідно до Спільної декларації, підписаної у березні 2009 року.

Після приєднання до Дослідницької і навчальної програми Євроатому Україна може брати участь у дослідницьких та навчальних програмах щодо прямих чи непрямих дій в галузі ядерного синтезу та ядерного поділу.

Європейський Союз також є найбільшим донором нового безпечного конфайнменту над зруйнованим четвертим енергоблоком Чорнобильської атомної електростанції, який встановлено в листопаді 2016 року. Продовжуються роботи із забезпечення безпеки Чорнобильської зони через демонтаж старого покриття та безпечне поводження з радіоактивними відходами.

Європейська Комісія й надалі готова сприяти тристороннім переговорам між постачальниками газу із України та Російської Федерації щодо постачання газу до України та

довготермінового транзиту до Європи.