Карантин: чи притягуються до відповідальності батьки за перебування дітей на вулиці

  • 501

Фото без описуОстаннім часом всюди активно поширюється інформація, що начебто передбачені штрафи батькам, якщо їхні діти з’являються на вулиці в період карантину. Окрім грошових стягнень, на батьків чекає і позбавлення волі.

Про те, яка відповідальність батьків за перебування дітей на вулиці, зокрема, у нічний час консультують фахівці Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області.

Стаття 11 Закону України «Про охорону дитинства» передбачає, що батько і мати мають рівні права та обов’язки щодо своїх дітей.  При їх виконанні першочергово мають бути забезпечені інтереси дитини. На кожного з батьків покладається однакова відповідальність за виховання, навчання і розвиток дитини. Батьки або особи, які їх замінюють, мають право і зобов’язані виховувати дитину, піклуватися про її здоров’я, фізичний, духовний і моральний розвиток, навчання, створювати належні умови для розвитку її природних здібностей, поважати гідність дитини, готувати її до самостійного життя та праці.

Сімейним кодексом України визначено, що здійснення батьками своїх прав та виконання обов’язків мають ґрунтуватися на повазі до прав дитини та її людської гідності.  Батьківські права не можуть здійснюватися всупереч інтересам дитини. В свою чергу ухилення батьків від виконання батьківських обов’язків є підставою для покладення на них відповідальності, встановленої законом.

За невиконання або неналежне виконання обов’язків щодо виховання дітей батьки можуть бути притягнені до різних видів юридичної відповідальності.

Так, чинним законодавством передбачено, що діти віком до 16 років з 22.00. до 06.00.   години можуть перебувати у закладах, у яких провадиться діяльність у сфері розваг, або закладах громадського харчування лише в присутності принаймні одного з батьків чи іншого законного представника дитини або особи, яка її супроводжує і несе за неї персональну відповідальність.   В свою чергу власники закладів, у яких провадиться діяльність у сфері розваг, або закладів громадського харчування та уповноважені ними особи зобов’язані вживати заходів щодо недопущення у такі заклади з 22.00. до 06.00. години дітей до 16 років без супроводження осіб, батьків. Або осіб, які їх заміняють.

Власники закладів, у яких провадиться діяльність у сфері розваг, або закладів громадського харчування мають право у період з 22.00. до 06.00. години вимагати у відвідувачів таких закладів документи, що підтверджують досягнення ними 16-річного віку.

В свою чергу  порушення встановленого законом порядку перебування дітей у закладах, у яких провадиться діяльність у сфері розваг, або закладах громадського харчування  тягне за собою накладення штрафу на посадових осіб підприємств, установ, організацій незалежно від форми власності, громадян – власників підприємств – суб’єктів підприємницької діяльності від  340 грн. до 850 грн. Якщо вищезазначені дії були вчинені особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за таке ж саме порушення, така особа притягується до відповідальності у вигляді штрафу від  850 грн. до 1 700 грн.

Батьки, а також особи, які їх заміняють також можуть бути притягнуті і до кримінальної відповідальності за злісне невиконання батьками, опікунами чи піклувальниками встановлених законом обов’язків по догляду за дитиною або за особою, щодо якої встановлена опіка чи піклування, що спричинило тяжкі наслідки. Невиконання таких обов’язків може проявлятися у: залишенні впродовж тривалого строку дитини без будь-якого нагляду; ухиленні від виховання дітей (у т.ч. незабезпеченні відвідування ними школи, контролю за проведенням дозвілля); незабезпеченні потерпілим безпечних умов перебування за місцем проживання чи в іншому місці; невжитті заходів щодо їх лікування; безпідставному обмеженні в харчуванні, одязі, інших предметах першої необхідності; штучному створенні незадовільних побутових умов тощо. Злісний характер такого невиконання передбачає тривалість, системність, багаторазовість, а також неодноразові звернення представників влади, освітніх, медичних та інших закладів, органів опіки та піклування, громадян з приводу неналежного виконання зазначених вище обов’язків. Під тяжкими наслідками слід розуміти смерть, каліцтво дитини чи особи, стосовно якої встановлено опіку чи піклування, захворювання їх на небезпечну хворобу, вчинення ними суспільне небезпечних діянь, які призвели до смерті інших осіб, заподіяння істотної шкоди їх здоров’ю або потягли за собою великі матеріальні збитки тощо.

За даний вид злочину передбачена відповідальність у вигляді обмеженням волі на строк від двох до п’яти років або позбавленням волі на той самий строк. 

Що стосується відповідальності осіб під час карантину, то кодекс України про адміністративні правопорушення доповнили положенням, яке передбачає відповідальність за порушення правил карантину та санітарно-гігієнічних норм. За такі дії для громадян передбачили штраф від 17 000 до 34 000 грн., а для посадових осіб – від 34 000 до 170 000 гривень.

Крім того, у Кримінальному кодексі посилилася відповідальності за порушення санітарних правил і норм, якщо таке порушення призвело до поширення захворювання. Штраф за такі дії збільшено з 1 700 гривень до 17 000 – 51 000 грн. Крім того, якщо раніше ця стаття передбачала також покарання у вигляді арешту на строк до 6 місяців та обмеження волі до 3 років, наразі покарання може передбачати також позбавлення волі на строк до 3 років. Залишається положення про позбавлення волі на строк від 5 до 8 років, якщо такі дії спричинили загибель людей чи інші тяжкі наслідки. 

Як правило штрафи передбачаються для тих, хто порушує правила торгівлі, перевезення, діяльності закладів, які є у переліку (розважальні тощо), де можуть бути багато людей. Зміни до законодавства, що стосуються відповідальності батьків в умовах карантину не приймалися і є недостовірною інформацією!

Проте, батькам слід пам’ятати, що наразі навчальні заклади закриті на карантин, тож вільного часу у дітей вдосталь і вони проводять своє дозвілля так, як вважають за потрібне. Але така поведінка може призвести до травмування, опіків, інших нещасних випадків, порушень чинного законодавства. 

Тому батькам слід пам’ятати: чим молодша дитина, тим рідше і на меншу кількість часу її можна залишати одну. Незалежно від віку, не можна залишати дитину без нагляду на ніч або на цілий день. Батьки мають обов’язки щодо збереження як за життя, так і здоров’я своїх дітей і виконувати їх мають у повному обсязі, тим паче, що норми чинного законодавства дозволяють батькам знаходитися з дітьми на період карантину. Бережіть себе та своїх дітей!

За матеріалами: ОКІА «Новини Полтавщини»