Не зважаючи на нерест, браконьєри продовжують спустошувати водойми громади

  • 794

У Приютівській об’єднаній територіальній громаді з початком нерестового періоду посилився нагляд за водними об’єктами. Відтак, представники селищної ради спільно з поліцейськими офіцерами громади Олександрійського РВП ОВП ГУНП в Кіровоградській області збільшили кількість заходів для виявлення та запобігання фактів порушення правил рибальства у період нерестової заборони. Саме такі заходи зможуть знизити кількість порушень та вберегти риб від масового знищення.

Не зважаючи на заборону, деякі громадяни все-таки порушують закон та продовжують в цей період виловлювати рибу і раків, зокрема перебуваючи на човнах (під час нересту заборонено ловити рибу з будь-яких плавальних засобів). В результаті проведених рейдів, на водоймах фіксуються порушення правил рибальства та вилучаються заборонені знаряддя лову. Живі водні біоресурси,  що опиняються в заборонених знаряддях лову, звільняються та відпускаються у воду.

 

Знімок плавального засобу на Войнівському водосховищі із дрону

Зазначимо, що у період нересту дозволяється виключно любительське і спортивне рибальство до 3 кг риби на одну особу, однією поплавковою або донною вудкою з одним гачком і спінінгом з берега в дозволених місцях. Відповідно до Наказу Державного рибного господарства України №19 від 15.02.1999 «Про затвердження Правил любительського і спортивного рибальства та Інструкції про порядок обчислення та внесення платежів за спеціальне використання водних живих   ресурсів при здійсненні  любительського і спортивного рибальства».

Попереджаємо, що згідно ст. 85 КУпАП порушення правил рибальства тягне за собою накладення штрафу на громадян від двох до десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і попередження або накладення штрафу на посадових осіб — від десяти до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Грубе порушення правил рибальства (рибальство із застосуванням вогнепальної зброї, електроструму, вибухових або отруйних речовин, інших заборонених знарядь лову, промислових знарядь лову особами, які не мають дозволу на промисел, вилов водних живих ресурсів у розмірах, що перевищують встановлені ліміти або встановлену правилами любительського і спортивного рибальства добову норму вилову) — тягне за собою накладення штрафу на громадян від двадцяти до сорока неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією знарядь і засобів вчинення правопорушення, та незаконно добутих водних живих ресурсів.

Крім штрафних санкцій за незаконний вилов, правопорушнику нараховується сума компенсації за кожну виловлену рибину, незалежно від її розміру і ваги.

Приютівська селищна рада закликає усіх громадян суворо дотримуватися законодавства в сфері охорони водних біоресурсів. У разі виявлення порушень вимог законодавства України щодо вилову риби, прохання повідомляти Приютівську селищну раду за телефоном Гарячої лінії (067) 296-17-60.