У Приютівській ОТГ презентовано туристичний маршрут «Від індустрії до загубленого раю»

  • 3344

Фото без описуДнями, у Приютівській об’єднаній територіальній громаді було презентовано новий туристичний маршрут, що походить між колишнім розрізом «Морозівський» та озерами поблизу с. Протопопівка. Над розробкою проекту «Від індустрії до загубленого раю» працювали краєзнавець, вчитель географії та історії Войнівського ЗЗСО Леонід Балацький, методист по туризму працівники КУ «Центр культури і дозвілля» Валентина Портна та ініціативна група з мешканців громади.

Маршрут розпочинається з незвичного туристичного місця поблизу с. Новоселівка — колишнього вугільного розрізу «Морозівський». Цю затоплену і зруйновану територію, де колись видобували буре вугілля, наразі не використовують. Нині на цій хвилястій рівнині, посеред якої розташований розріз, дуже цікаво спостерігати, як природа забирає назад простір, колись відвойований у неї людиною.

Далі маршрут веде до селища Приютівка, де розташована прибережна зона відпочинку із унікальним ландшафтним дизайном. Зокрема, тут розташовані арт-об’єкти, елементи декоративного освітлення та вимощені пішохідні доріжки. У Приютівці туристам також пропонують переправитись через Войнівське водосховище так званим «паромом», який щодня задовольняє потреби мешканців сусідніх населених пунктів.

Подорож продовжується до с. Протопопівка, де представниками німецько-українського підприємства «Ніємія» успішно ведеться мала підприємницька діяльність. Підприємці з Німеччини радо діляться із туристами двадцятирічним досвідом розведення великої рогатої худоби молочних порід, виробництва хліба, хлібобулочних, кондитерських виробів і тістечок. Поряд із цим, господарі пропонують своїм відвідувачам екскурсію своїми володіннями та дегустацію німецької випічки і сиро-молочної продукції.

Завершують маршрут мальовничі озера, що розташовані поблизу с. Протопопівка. Тут можна скуштувати традиційну козацьку страву куліш. Кухарі мають власний рецепт приготування цієї страви, який вони бережуть і не розповідають нікому. Усе дуже просто, і в той же час такого кулішу більше ні в кого не спробуєте. Також туристам пропонують інші м’ясні страви та салати.

Як зазначила заступник селищного голови з питань діяльності виконавчих органів ради з гуманітарних питань та соціальної політики Ірина Чемерис, ідея туристичного маршруту полягає в тому, аби відкрити цікаві місця Приютівської громади робити її цікавою для відвідувачів, адже цього року очікується сплеск внутрішнього туризму.

«Ми хочемо показати, що не треба їхати далеко за красивими краєвидами чи історією. Можна і за день побачити неймовірно багато. Поки що інфраструктура навколо цих об’єктів недостатньо розвинута, проте ми прагнемо зробити нашу територію не тільки красивою, а й комфортною для туристів», — зазначила Ірина Анатоліївна.

Цей туристичний маршрут буде цікавим любителям активного відпочинку та гарних краєвидів, як для великих груп, так і для любителів велоподорожей. По всій довжині маршруту, розробниками визначено ряд опорних точок, місць зупинки учасників для відпочинку чи обіду. З питань участі в екскурсії Приютівської об’єднаною територіальною громадою за маршрутом «Від індустрії до загубленого раю» звертатись до КУ «Центр культури і дозвілля» Приютівської селищної ради. Контактний телефон (098) 911-23-78, Валентина Портна.