Як врятуватись від спеки!

  • 520

Фото без описуПрирода розпорядилася так, що літні теплі сонячні дні іноді перетворюються в періоди спеки. Висока температура повітря – це серйозне навантаження для організму, що виснажує людину морально і фізично. Літня спека приносить дискомфорт та може нашкодити здоров’ю. Найгірше жарку погоду переносять маленькі діти, люди похилого віку, вагітні, а також люди, які страждають ожирінням, хворобами серця, гіпертонією і діабетом.

Як «не закипіти» у спекотні дні, перебуваючи вдома, в офісі, в транспорті, на вулиці? Пропонуємо вам взяти на озброєння прості поради, які допоможуть адаптуватися до аномальних проявів літа, зберегти сили для повсякденних справ і головне, вберегти здоров’я в спекотні дні.

  • уникайте тривалого перебування на відкритому просторі, особливо в найспекотніші години – з 1100 до 1700 ;
  • намагайтесь як можна довше знаходитись в приміщенні з кодиціонером або хоча б вентилятор;
  • намагайтеся звести до мінімуму перебування в громадському транспорті, спека й задуха у замкненому просторі можуть спровокувати запаморочення й непритомність.
  • тимчасово знизьте фізичні навантаження або перенесіть їх раній ранок або пізній вечір.
  • носіть правильний одяг: шорти і майка — це, звичайно, добре, але для довгого перебування на сонці цей одяг не підходить. Великі відкриті ділянки тіла можуть спровокувати не тільки тепловий, але і сонячний удар, можна також отримати сонячний опік. Особливо в спеку потрібно берегти голову. Панами, капелюхи і кепки світлих забарвлень будуть в самий раз.
  • звичайно, потрібно багато пити. І не обов'язково воду. Добре рятують від зневоднення несолодкі соки, вода з лимоном, компоти. Так як з потом виходять солі, добре втамовувати спрагу в спеку негазованою мінеральною водою, яка відновить водно-сольовий баланс.
  • уникайте вживання алкоголю, особливо «сильних» напоїв (горілка, коньяк). Обмежуйте куріння.
  • обмежте себе в жирній та гострій їжі. Віддавайте перевагу легким овочам та яскравим фруктам.

          Пережити літню спеку буде значно простіше, якщо ви станете дбайливо і уважно ставитися до свого здоров’я. Пам’ятайте при виникненні ознак перегріву організму, теплового або сонячного ударів слід негайно звернутися за медичною допомогою.

 

Відділ державного нагляду за дотриманням санітарного

законодавства Олександрійського районного управління

Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області.