Майбутнє ринку праці: топ-8 змін після карантину

  • 528

Державна служба зайнятості зробила свій прогноз щодо перспектив розвитку сфери зайнятості під час і після карантину. Він допоможе шукачам роботи вчасно адаптуватися до змін і ефективно їх використати.

Ринок праці Кіровоградщини зазнав певних змін з початку введення карантину та обмежувальних заходів. Якщо характеризувати в цілому, то спостерігається збільшення чисельності осіб, які з метою пошуку роботи та отримання матеріальної допомоги звертаються до центрів зайнятості. Також характерним є зменшення попиту роботодавців на робочу силу.

Але, незважаючи на карантинні обмеження, служба зайнятості Кіровоградщини продовжує працевлаштовувати громадян. Фахівці міськрайонних центрів зайнятості та філій обласного центру зайнятості дистанційно підбирають для безробітних підходящі вакансії, а для роботодавців – кваліфікований персонал. Так, за І півріччя 2020 року за сприяння Кіровоградської обласної служби зайнятості працевлаштовано 7762 осіб.

ТОП-8 змін на ринку праці

  • форми дистанційної зайнятості будуть вдосконалюватися. Більш деталізовано будуть відображені аспекти переведення працівників на такі умови роботи, збереження зарплати та поєднання такої зайнятості з можливістю більше уваги приділяти сім’ї та вихованню дітей. На рівні компаній це подекуди спричинить додаткові витрати на зміну внутрішніх процесів;
  • дистанційна робота підвищить попит й на дистанційне навчання;
  • працівники робитимуть вибір на користь легальної зайнятості. Краще мати роботу зі скромним, але гарантованим заробітком та можливістю отримання лікарняного, аніж товстий зарплатний конверт і перспектива втрати роботи будь-якої миті;
  • роль держави зростатиме. Вже сьогодні роботодавці звертаються за підтримкою до служби зайнятості задля збереження робочих місць;
  • обираючи професію, нашим громадянам необхідно буде зважати на те, чи є вона затребуваною на ринку праці. Якщо ні, то саме цій людині загрожуватиме скорочення у першу чергу.
  •  значення гігієни праці та безпеки на виробництві посилиться;
  • уже зараз потрібні програми, які забезпечать недопущення погіршення становища жінок, адже вони, насамперед, припиняють виконувати трудові обов’язки через догляд за дітьми;
  • зросте усвідомлення важливості солідарності замість індивідуалізованих рішень. Стає зрозуміло, що добробут одних людей залежить від добробуту тих, хто їх оточує.

Усі ці тенденції знайдуть своє відображення на ринку праці України, тож їх слід враховувати як шукачам роботи, так і роботодавцям.

 

Кіровоградський обласний центр зайнятості