Андрій Коломійцев: в умовах карантину, попри фінансове навантаження, Приютівська ОТГ продовжила ефективно працювати

  • 862

Фото без опису

Без перебільшення можна сказати, що епідемія Covid-19, з якою довелося зіткнутися всьому світу цієї весни, внесла свої вагомі корективи у звичне життя кожного з нас. У зв’язку з поширенням захворювання, зокрема, на території нашої держави було введено низку обмежувальних заходів. Прийняті обмеження суттєво позначилися на роботі установ, організацій, закладів освіти й тому подібне.

Про те, як в умовах карантину працювала і продовжує працювати Приютівська об’єднана територіальна громада, нашому виданню розповів її голова Андрій КОЛОМІЙЦЕВ.

 

— Попри обмеження, що були введені в умовах карантину, Приютівська селищна рада, не припиняла своєї роботи. З метою недопущення поширення інфекції, а на той момент у громаді були виявлені випадки захворювання на COVID-19, ми здійснили всі необхідні заходи. Одразу ж була проведена дезінфекція місць та приміщень, де могли перебувати хворі. Декілька раз на день спеціальним розчином оброблялися дороги та тротуари, а нашим хворим мешканцям, відповідно до вимог, було запропоновано відбути до місця обсервації в Кропивницький. Тому, аби не наражати людей та, відповідно і працівників селищної ради на небезпеку, було прийнято рішення обмежити прийом громадян у селищній раді. Працівники ж селищної ради, з дотриманням усіх карантинних заходів, продовжили здійснювати свої функції в повному обсязі, і надалі забезпечуючи життєдіяльність громади.

 

З початку введення обмежувальних заходів, пов’язаних зі стримуванням пандемії, зокрема, введенням у дію Закону України «Про боротьбу із коронавірусом», Приютівській громаді довелося постати перед серйозною проблемою. Надавши підприємствам пільги у вигляді податкових канікул у березні, держава забула про те, що для більшості таких громад, як ми, податок на землю є одним з основних бюджетоутворюючих чинників. Тому у зв’язку з цим, наша громада у квітні місяці недоотримала в бюджет близько 2 млн грн. Що унеможливило реалізацію запланованих проєктів.

 

Поряд із цим, знизилася економічна активність підприємств, розташованих у Приютівській громаді. Деякі роботодавці змушені були відправити працівників у тимчасові відпустки, інші підприємства зменшили фонд оплати праці. Що, у свою чергу, призвело до недоотримання податку з доходів фізичних осіб. Відчули на собі певні обмеження з фінансування і працівники Приютівської селищної ради, яким було зменшено розмір заробітної плати та преміювання за виконану роботу.

 

На жаль, епідемія коронавірусу стала справжньою перешкодою на шляху реалізації одного з найамбітніших наших проєктів — будівництва пішохідного мосту між Войнівкою та Приютівкою. Адже кошти інфраструктурної субвенції з державного бюджету в сумі 3,6 млн. грн., котрі передбачалися саме на будівництво мосту, з початком епідемії були перенаправлені на фонд боротьби із коронавірусом. Але це зовсім не означає, що даний проєкт не буде реалізований. Наразі ми говоримо лише про відтермінування строків початку будівництва і, звичайно ж, сподіваємося на поліпшення ситуації, спричиненої епідемією.

 

Варто відзначити, що цей рік виявився складним також і для агарного сектора. Адже через відсутність опадів аграрії отримали нижчу від прогнозованої урожайність ранніх зернових культур, а посушливе літо — прогнозує недобір врожаю пізніх культур.

 

Не можна не згадати про медреформу, другий етап  якої був введений 1 квітня цього року.

 

Відповідно до медичної реформи Олександрійська центральна районна лікарня мала б перейти на нову систему фінансування від Національної служби здоров’я України. Отже, медична субвенція, яку ми прогнозували в бюджеті, була майже втричі меншою, ніж минулорічна. Але Національна служба здоров’я не забезпечила належне фінансування медзакладу, й аби підтримувати повноцінне функціонування лікарні й надалі, нам довелося впродовж першого кварталу перерахувати майже увесь наявний фінансовий ресурс громади на медзаклад.

 

Та попри складну фінансову ситуацію, що виникла в умовах карантину, аби не допустити збоїв у роботі відповідних закладів, ми повністю виконали свої зобов’язання, забезпечивши надання субвенцій на всі рівні. Зокрема, ми фінансували центральну районну лікарню, центр первинної медико-санітарної допомоги, ФАПи (пункти здоров’я) та амбулаторії Приютівської ОТГ, фінансово підтримували територіальний центр. Тобто, робили все від нас можливе, аби мешканці громади не відчули ніякого дискомфорту у зв’язку з цією непростою ситуацією. Також нам вдалося зберегти денний стаціонар у Приютівці, що є досить важливим, особливо для людей похилого віку. Власними силами та за підтримки спонсорів, ми здійснили ремонти трьох палат і однієї кімнати для медперсоналу. Відтепер мешканці Приютівки мають змогу отримувати відповідні медичні послуги за місцем проживання, у Приютівці.

 

— Андрію Олександровичу, яка загалом ситуація із наповненням бюджету Приютівської об’єднаної територіальної громади?

— Протягом цих двох років ми постійно працюємо над підвищенням фінансової спроможності нашої громади. Адже від рівня спроможності прямопропорційно залежить якість життя мешканців громади. Для збільшення надходжень до бюджету, проводимо роботу направлену на легалізацію землі, яка до цього часу була або неналежним чином оформлена, або взагалі використовувалася без відповідних документів. Таким чином, від сплати за користування земельними ділянками до бюджету громади почали надходити кошти, які ми не планували на початку року. Тим самим, забезпечивши, перевиконання наших надходжень на 108 % за сім місяців роботи, що є досить високим показником, враховуючи загальну економічну ситуацію в країні загалом.

 

Значну частку надходжень нам вдалося отримати в результаті переоцінки земельної ділянки, на якій розташована вузлова станція Користівка Одеської залізниці. Таким чином ми значно збільшили надходження до нашого бюджету, які також не були заплановані.

 

Також одним із напрямків наповнення бюджету громади є залучення інвестицій. Як приклад — введена в дію сонячна електростанція в Приютівці. Ще один цікавий проєкт, від реалізації якого бюджет селищної ради отримує кошти — це вирощування в Приютівці лохини.

 

Маємо надію, якщо й надалі не буде загострення захворювання на коронавірус та посилення карантинних заходів, то бюджет Приютівської громади буде стабільно наповнюватися. А ми, відповідно, зможемо реалізувати всі плани та зобов’язання, які задекларували перед громадою.

 

— Скажіть, чи вживалися Вами заходи, направлені на покращення умов у галузі освіти, адже попри карантинні обмеження новий навчальний рік — не за горами?

— Відповідаючи на Ваше запитання, одразу ж скажу: працівники закладів освіти без затримок отримували заробітну плату. Адже освітня субвенція завжди вчасно надходила з держбюджету. Завдяки залишку освітньої субвенції 2019 року ми покращили матеріально-технічну базу шкіл. Нині всі перші класи Приютівської ОТГ забезпечені мультимедійним обладнанням. Придбані дидактичні матеріали та ноутбуки. У класах проведені косметичні ремонти з допомогою батьків та завдяки фінансовому ресурсу селищної ради.

 

Наявність залишків даної субвенції за 2019 рік також дозволила нам для покращення роботи вчителів та якості їхнього викладання придбати їм ноутбуки. Поряд із цим, намагаємося в кожній школі облаштувати лабораторії, спеціалізовані класи або кабінети, відповідно до потреб кожного закладу окремо. Десь — це кабінет географії, десь — хімії чи фізики, комп’ютерний клас або СТЕМ лабораторія. Відповідно до рекомендацій УДСНС, встановлюємо протипожежну систему.

 

З місцевого бюджету фінансуємо проведення ремонту систем електропостачання в деяких навчальних закладах, уже майже завершили ремонт подвір’я дитячого садочку в Протопопівці. Наразі проводиться ремонт Головківського дошкільного закладу, на черзі — ремонт Приютівського ДНЗ. В Ізмайлівському дитсадку збираємося поновити дитячий ігровий майданчик. Загалом, по кожній школі та дитячому садку відбуваються певні заходи, які потребують фінансування з місцевого бюджету.

 

— Цьогоріч Ви змінили формат проведення масових заходів у населених пунктах Приютівської громади. Однак, у цьому також є своя родзинка…

— Насамперед, дбаючи про здоров’я наших мешканців, ми змушені були прийняти цей виклик сьогодення, переглянувши сам формат проведення вже традиційних Днів села. Аби відзначити активних мешканців громади, місцевих умільців, відомих жителів, і нагадати людям, що ці вимушені заходи безпеки тимчасові, і рано чи пізно ситуація зміниться на краще, було вирішено проводити он-лайн конкурси. За результатами конкурсів усі переможці отримують від Приютівської селищної ради відзнаки й подарунки. Нагородження відбувається в день відзначення річниці того чи іншого населеного пункту. Таким чином, дотримуючись усіх карантинних обмежень і залучаючи до нагородження лише учасників конкурсів, ми уникаємо масового скупчення людей, тим самим, убезпечуючи від ймовірної можливості інфікування коронавірусом.

 

Цьогоріч, попри карантин, ми провели конкурс громадських ініціатив, який дав можливість мешканцям нашої громади самостійно визначити ті проєкти, які б вони хотіли втілити й реалізувати на території об’єднаної громади найближчим часом. На розгляд конкурсної комісії були надіслані заявки різного спрямування — це проєкти, спрямовані на організацію культурно-дозвіллєвої діяльності, благоустрій зон відпочинку і т.д.

 

Ми ще не встигли повністю забезпечити реалізацію проєктів-переможців. На сьогодні для Войнівського сільського будинку культури вже було придбано синтезатор, для Центру культури та дозвілля Приютівської селищної ради — закуплені матеріали для роботи лялькового театру, а для пересувного кінотеатру під відкритим небом — відповідне обладнання. У межах реалізації проєкту з благоустрою — у Приютівці було облаштовано зону відпочинку. Плануємо протягом наступних двох місяців повністю реалізувати всі проекти-переможців.

 

На 3 жовтня ми запланували проведення у Войнівці широкомасштабного «Ярмарку крафтових виробів», який став своєрідною родзинкою серед культурно-масових заходів, що проводилися в Приютівській громаді минулоріч. Але ж ми розуміємо, що в цьому році проведення даного заходу можливе лише в тому випадку, якщо буде знятий загальнодержавний карантин. Інакше — доведеться змінювати формат проведення й повертатися в он-лайн площину.

 

— Знаю, що Ви приділяєте значну увагу розвитку зеленого туризму на території Приютівської ОТГ. Хотілося б більш детально почути про це.

— На території Приютівської ОТГ є чимало об’єктів, які привертають увагу туристів. Такими цікавими об’єктами, насамперед, є Велика й Мала Скелі на території Протопопівського старостинського округу, а в Новоселівці, яка увійде до складу Приютівської ОТГ — Морозівський вуглерозріз. Єдиний в області паром, на якому можна перетнути річку Інгулець та неймовірно красива паркова зона в Приютівці не залишать байдужими навіть вибагливих поціновувачів зеленого туризму. З метою популяризації та знайомства з чудовими краєвидами нашої громади, у співпраці з краєзнавцями, нами був розроблений туристичний маршрут «Від індустрії до загубленого раю», який ми постійно намагаємося вдосконалювати, відкриваючи все нові цікаві місця Приютівської громади.

 

— Переходячи від прекрасного до практичного: Андрію Олександровичу, на чому сьогодні зосереджена увага працівників місцевого комунального господарства «Водолій»?

— Ми постійно приділяємо чільну увагу благоустрою території. Весняні дощі спричинили ріст та розвиток карантинних бур’янів, тож у цьому році втричі більше зусиль довелось докласти працівникам комунальної служби для боротьби з бур’янами. Ми впорядковуємо територію не лише в межах населених пунктів, а й поза ними. Такий обсяг робіт відволікає комунальників від основної запланованої роботи з благоустрою території Приютівської ОТГ. Зважаючи на те, що на сьогодні дорожні служби не мають технічних та фінансових можливостей слідкувати за упорядкуванням узбіч автошляхів та прилеглих територій до доріг місцевого й державного значення, цю функцію також покладено на наше комунальне підприємство «Водолій».

 

Не забуваємо про облаштування зовнішнього вуличного освітлення. Намагаємося забезпечити всі населені пункти нашої громади освітленням. Проте зазначу, провести одразу весь обсяг запланованих робіт не вдасться, адже для цього потрібен час та кошти. Зокрема, чимала сума необхідна для виготовлення проєктно-кошторисної документації. Я вкотре повторюся, що ми, як і інші громади, економічно постраждали від обмежень, пов’язаних з епідемією коронавірусу. Але сподіваємося, що ситуація стабілізується, і ми повною мірою зможемо виконати все заплановане.

 

— Приютівська ОТГ успішно існує два з половиною роки. Але нещодавно Кабмін прийняв рішення про від’єднання від громади Ізмайлівки та Головківки. Чому так сталося, на Вашу думку?

— Об’єднавшись два роки тому в Приютівську ОТГ, ми були, за визначенням Кабміну, громадою з високим рівнем спроможності. Але навесні 2020 року Кабінет Міністрів України приймає не зовсім логічне рішення про від’єднання Ізмайлівської та Головківської громад, шляхом приєднання їх до ще не створеної Олександрійської ОТГ. Ще не логічнішим є те, що від’єднання передбачається лише для цих двох населених пунктів: Головківської та Ізмайлівської громад (наразі — старостинські округи), не враховуючи, що до складу зазначених округів також входять інші населені пункти, про які навіть згадки немає в Постанові Кабінету Міністрів України про формування нового формату перспективного плану. Ми намагалися донести до Кабміну, представників Верховної Ради України, відповідних комітетів важливість існування громади в тому форматі, у якому вона є сьогодні. Адже в іншому випадку, такі дії негативно позначаться на розвитку не лише Приютівської ОТГ, а й Головківської та Ізмайлівської громад.

 

На жаль, конструктивних перемовин не відбулося. У письмовій формі ми звернулися до суду, до офісу Президента України, направили відповідні звернення до Кабміну. На що отримали відповіді про прийняття саме такого рішення на основі пропозицій, поданих Кіровоградською облдержадміністрацією. У даній ситуації ми вбачаємо порушення чинного законодавства. Тому наразі готуємо лист до Генеральної прокуратури України для визначення правомірності прийняття такого рішення в процесі переформатування вже створеної та діючої об’єднаної територіальної громади. Адже в результаті прийняття цього рішення маємо правову колізію: наближаються місцеві вибори і виникає питання, як повинні голосувати жителі населених пунктів, які сьогодні (відповідно до постанови Кабміну) не увійшли до складу Олександрійської ОТГ. Мова йде про шість населених пунктів — Іванівку, Піщаний Брід, Пустельникове, Королівку, Гайок, Видне, які наразі входять до складу Головківського та Ізмайлівського старостинського округів. Адже, як я вище вже говорив, від’єднання стосується лише двох громад — Головківської та Ізмайлівської. На жаль, у форматі нової міської ОТГ існує вірогідність того, що ці населені пункти взагалі не матимуть своїх представників у виконавчому комітеті та депутатському корпусі Олександрійської ОТГ. Хто буде представляти та відстоювати інтереси мешканців цих сіл в Олександрійській міській громаді, — питання риторичне.

 

Але хочу запевнити всіх зацікавлених осіб: ми й надалі будемо відстоювати інтереси та права жителів Ізмайлівки та Головківки, які свого часу висловились за приєднання до Приютівської ОТГ. Наразі чекаємо на засідання суду, яке відбудеться наприкінці серпня. Враховуючи принцип невідворотності проведення виборів, очевидно, що вони будуть відбуватися в тих межах, які визначить ЦВК. І тому я не виключаю можливості, що боротьба за Ізмайлівку та Головківку із прилеглими до них селами з нашого боку, продовжиться й після виборів.

 

— І на останок нашої розмови — скажіть, чи плануєте Ви повторно балотуватися на посаду очільника Приютівської ОТГ, адже вибори відбудуться вже цієї осені?

— Приютівська об’єднана територіальна громада розпочала свою безпосередню діяльність у квітні 2018 року. Ми мали амбітні плани за два з половиною роки реалізувати чималу кількість проєктів, багато з яких ми вже втілили в життя. Проте через корективи, які внесла епідемія коронавірусу та інші чинники, пов’язані із цим, частково довелося змінити терміни виконання запланованих проєктів. Сьогодні, виходячи з умов, спричинених ситуацією з коронавірусом, ми проаналізували всі можливі фінансові ризики, оцінили наші можливості в даних умовах та опрацювали шляхи вирішення нагальних потреб нашої громади.

 

Бачачи підтримку людей, бажання до співпраці та небайдужість наших мешканців до всіх процесів, які відбуваються в нашій громаді, я маю намір повторно балотуватися на посаду голови Приютівської об’єднаної територіальної громади. Адже в нас залишилися ще нереалізовані плани, які обов’язково ми повинні виконати. Сьогодні ми маємо досвід, ми маємо знання і, головне — бажання й надалі розвивати потужну Приютівську об’єднану територіальну громаду, створюючи комфортні умови життєдіяльності для наших мешканців.

 

— Дякую за інтерв’ю.

 

Спілкувалася Ірина ЖЕЛЄЗНЯКОВА.