Напередодні Дня вшанування пам’яті Героїв Крут у Приютівській громаді згадували історичні події

  • 794

Фото без опису

Крути – одна з трагічних і водночас легендарних сторінок нашої історії. Події 29 січня 1918 року назавжди вкарбувалися в пам'ять поколінь українців. Адже під Крутами творилася історія молодої, як і бійці-крутяни, держави. Держави, яка ціною неймовірних зусиль та трагічних втрат заявила про своє право бути вільною від ярма імперії. Станція «Крути» – тільки одна із численних битв в одвічному «хрестовому поході» Росії проти України, однак відважні патріоти, які захищали Україну під Крутами – справжні Герої, завдяки яким таки постала наша незалежність. Як і сучасні Герої, які на своїх плечах міцно тримають нашу незалежність, захищають свою Батьківщину від зазіхань зухвалого агресора. Вони боролися, щоб ми перемогли.

Щороку 29 січня в Україні відзначають День вшанування пам’яті Героїв Крут. Відповідний указ президента був підписаний 15 січня 2007 року. Щорічне вшанування пам’яті Герої Крут відбувається на залізничній станції Крути, на якій 25 серпня 2006 року відкрили Меморіальний комплекс «Пам’яті героїв Крут».

У 103-ю річницю дня вшанування пам’яті Героїв Крут, КУ «Центр культури та дозвілля», а також структурні підрозділи установи провели ряд заходів для вшанування пам’яті Героїв, які захищали Україну під Крутами. Також заходи були проведені в онлайн-режимі з відео-інформаційним матеріалом та проведені тематичні годині з дотриманням всіх карантинних вимог.

«Центр культури і дозвілля» провів тематично-інформаційну годину з гуртківцями на тему: «Крути 1918. Бій за майбутнє». З дітьми обговорили питання патріотизму героїв битви за круглим столом, який пройшов у формі дискусії. Поряд із цим, структурний підрозділ Березівського сільського будинку культури ознайомив підростаюче покоління, через перегляд документального фільму «Битва під крутами». В основі сюжету — реальна історія бою на залізничній станції Крути взимку 1918 року, коли чотири сотні українських студентів і гімназистів стали проти багатотисячної російської Червоної гвардії. У свою чергу, структурний підрозділ Войнівського сільського будинку культури, на базі закладу загальної середньої освіти, провели виховну годину «Крути. Там соколи юні у вічність пішли».