ОБЕРЕЖНО, НІТРАТИ! — Головне управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області

  • 594

Метгемоглобінемія – захворювання, яке характеризується підвищеним рівнем метгемоглобіну в крові. Метгемоглобін – це одна із форм окисленого гемоглобіну, що не здатний вступати в зворотну реакцію з киснем і переносити його до всіх органів організму людини. Цей стан сприяє розвитку прогресуючої гіпоксії в тканинах організму людини, особливо дітей. У немовлят та дітей першого року життя спостерігається дефіцит ферментів, які перетворюють метгемоглобін, що призводить до його накопичення. Саме тому, що менша дитина, то тяжче перебігає хвороба. Якщо кількість метгемоглобіну перевищує 50% від загальної кількості гемоглобіну, організм може загинути від гіпоксії центральної нервової системи.

До захворювання на метгемоглобінемію призводить вживання питної води, переважно з криниць, і продуктів харчування, в основному, рослинного походження з високим рівнем вмісту нітратів.

Щоб уникнути отруєнь нітратами необхідно використовувати якісну воду перевірену в лабораторії. Якість води криниць визначається згідно Державних санітарних норм та правил «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною» (ДСанПіН 2.2.4-171-10) та залежить від місць розташування колодязів, стану прилеглої території, наявності джерел забруднення, санітарно-технічного стану колодязів та здійснення заходів щодо належного їх утримання.

З метою профілактики захворювання на мегемоглобінемію, щоб запобігти отруєнь нітратами Олександрійське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в кіровоградській області рекомендує:

- Не готуйте дитячі суміші з використовуванням колодязної води, якщо не впевнені в її якості.

- Не купуйте та не вживайте ранніх овочів без наявності результатів лабораторних досліджень їх на вміст нітратів.

- Не вживайте ранніх парникових овочів, на яких з’явилась гниль або цвіль.

- Не давайте дітям салати із свіжих овочів, які простояли при кімнатній температурі понад 2 години, оскільки в них за цих умов також наростає вміст нітритів.

- При перших клінічних проявах отруєння у дітей (проносах, розладах серцево-судинної системи, синюшності шкіряних покровів) слід негайно звертатися за кваліфікованою медичною допомогою.

- Забезпечте утримання колодязя в належному стані – своєчасно ремонтуйте та очищуйте його. Двічі на рік, у весняний і осінній періоди, необхідно проводити профілактичну дезінфекцію води у колодязі з наступним лабораторним контролем ефективності проведеного заходу.

Лабораторний контроль якості питної води можна провести в лабораторії Олександрійського міськміжрайонного відділу ДУ «КОЛЦ МОЗ України» за адресою: м. Олександрія, вул. Софіївська (Луначарського), 41.