Надання в оренду нерухомого майна фізичною особою: що потрібно знати?

  • 333

Надання в оренду власного нерухомого майна фізичною особою може здійснюватись у межах підприємницької діяльності або без реєстрації підприємцем.

Якщо платник податків зареєстрований фізичною особою – підприємцем (далі – ФОП), в даному випадку сума доходу  від надання в оренду майна включається до загального доходу отриманого від здійснення підприємницької діяльності та оподатковується залежно від системи оподаткування на якій перебуває ФОП.

У випадку, якщо орендодавець надає в оренду земельну ділянку сільськогосподарського призначення, земельну частку (пай), майновий пай, податки від отриманого доходу сплачує орендар, який являється податковим агентом платника податків.

Особа, яка отримує доходи від надання в оренду власного нерухомого майна іншій фізичній особі, відповідно до норм Податкового кодексу є особою, відповідальною за повноту та своєчасність сплати податку на доходи фізичних осіб та військового збору до бюджету. За результатами звітного податкового року орендодавець зобов’язаний подати податкову декларацію про майновий стан і доходи (далі — податкова декларація), в якій задекларувати суму отриманого доходу та визначити податкові зобов’язання.

Відповідно до пп. 49.18.4 п. 49.18 ст. 49 Податкового кодексу України податкова декларація подається до 1 травня року, що настає за звітним, крім випадків, передбачених розділом ІV цього кодексу.

        Також, фізична особа зобов’язана самостійно до 1 серпня року, що настає за звітним, сплатити належні суми податку на доходи фізичних осіб (18%) та військового збору (1,5%).

         Нагадуємо, що декларування доходів та сплата податків і зборів з отриманих доходів – обов’язок кожного громадянина, від якого залежить економічний розвиток нашої держави.

 

 

Олександрійський відділ податків

 та зборів  з фізичних осіб та

 проведення камеральних перевірок

 управління податкового адміністрування

 фізичних осіб

                              Головного управління

                              ДПС у Кіровоградській області