Охорона та збереження культурної спадщини громади

  • 991

У кожному великому чи маленькому населеному пункті України є місця, які із задоволенням можна визначити як затишні, мальовничі та самобутні. Охайні та дбайливо доглянуті пам’ятки  історії,  археології та архітектури стають «геніями місця», зберігаючи для мешканців та гостей видимі та живі традиції, непідвладні корозії часу.

Розуміння важливості матеріального спадку та історичного середовища місць, в яких ми живемо, досить важливе питання. Адже з минулого ми отримали безцінні пам’ятки історії та культури, які є свідками економічного, суспільно-політичного, науково-технічного та культурного розвитку нашої громади. В них матеріалізована наша історія та людська творчість. І цю спадщину ми зобов’язані берегти, розумно використовувати, примножувати та як естафету передавати дітям та онукам.

Так, станом на сьогодні на державному обліку перебувають 19 пам’яток історії, 117 пам’яток  археології та 1 пам’ятка архітектури, які знаходяться на території громади. В кінці 2020 року було замовлено виготовлення облікової документації на об’єкти культурної спадщини 10 курганів та курганних груп та проведено заходи щодо занесення їх до Державного реєстру, а також до Переліку об’єктів культурної спадщини Кіровоградської області.

Наразі розпочата  процедура передання-прийняття об’єктів культурної спадщини, розташованих на території громади. Тож сьогодні, 21 квітня, провідним спеціалістом відділу освіти, молоді, спорту, культури та туризму Оленою Прокоповою, провідним спеціалістом сектору з питань земельних відносин Сергієм Рогачовим спільно з заступником начальника відділу превенції Олександрійського РВП Ігорем Бражніковим вже частково проведено огляд об’єктів культурної спадщини, а саме курганів на території сіл Протопопівка, Діброви та Костянтинівка. Сплановано виїзди на інші території.

В підсумку планується розпочати роботу з поновлення та укладання охоронних договорів на історичні пам’ятки та пам’ятки архітектури. Особлива увага приділяється патронату місць поховань (могил) захисників України в роки Другої світової війни.