Представники Приютівської громади стали учасниками другого регіонального форуму «Реформа системи шкільного харчування»

  • 1557

Фото без опису

Розбудова системи здорового харчування та модернізація харчоблоків у школах, навчання кухарів, процес переходу на систему управління безпечністю харчових продуктів НААСР – про це йшлося під час другого регіонального форуму «Реформа системи шкільного харчування», який відбувся в Одесі 9 вересня 2021 року.

Захід пройшов у межах Національної стратегії розбудови безпечного і здорового освітнього середовища у Новій українській школі. Учасниками форуму стали представники п’яти областей – Одеської, Полтавської, Миколаївської, Херсонської, Кіровоградської: голови/заступники ОДА, директори департаментів (управлінь) освіти і науки, директори департаментів економічного розвитку, керівники територіальних управлінь Держпродспоживслужби, керівники територіальних управлінь Державної служби якості освіти цих областей тощо. Серед присутніх були й представники Приютівської територіальної громади, зокрема заступник селищного голови Тетяна Панета та директор КУ «Центр із обслуговування комунальних закладів та установ».

Одним із пріоритетів МОН у межах реформи шкільного харчування є професійний розвиток кухарів. Для цього вже затверджено стандарт професійної (професійно-технічної) освіти з професії «Кухар дитячого харчування», а впродовж 2021 року МОН оновлює зміст стандарту професійної (професійно-технічної) освіти та освітніх програм за професією «Кухар».

Сергій Шкарлет також наголосив на питаннях, які потребують особливої уваги органів місцевого самоврядування та забезпечення своєчасного прийняття рішень, зокрема:

  • щодо вартості харчування у закладах загальної середньої освіти, забезпечення виконання норм харчування, асортименту буфетів тощо;
  • впровадження нових підходів до організації шкільного харчування в контексті розроблення нових меню, професійної підготовки кухарів;
  • проведення роз’яснювальної роботи з батьками;
  • осучаснення матеріально-технічної бази харчоблоків, впровадження в закладах освіти системи безпечності та якості харчових продуктів і процесів виробництва (НАССР);
  • дієвої комунікації з постачальниками продуктів та послуг харчування (коригування договорів відповідно до змін нормативної бази тощо).

Крім того, під час практичної панелі команда ГО «Національна асоціація громадського харчування» продемонструвала можливості сучасного технологічного процесу: за 45 хвилин приготувала обід в асортименті з шести страв для 700 людей – учасників форуму, а також презентувала «дорожню карту» переходу на нові стандарти приготування.