Благоустрій — справа кожного жителя громади

  • 347

Фото без опису

Здоров’я людини і навколишнє середовище постійно перебуває у взаємодії і тісно пов’язані між собою.

Тому навесні починається наймасштабніше прибирання країни. Кожна громада  долучається до заходів, метою яких є прибирання зелених зон та благоустрій територій. Адже всі ми хочемо жити в місці, де чисто, затишно і безпечно.

Наразі у зв’язку зі сприятливими погодними умовами значно прискорилися темпи росту трави, яка є природним середовищем існування кліщів.

У 2022 році фахівцями Державної установи «Кіровоградський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» з початком потепління та періоду активізації кліщів у природі, розпочато проведення ентомологічних  обстежень територій Кіровоградської області. Всього відловлено та в лабораторії особливо-небезпечних інфекцій досліджено 381 екземпляр кліщів, із яких у 18 % (70 екз.) було виявлено збудник кліщового бореліозу (хвороби Лайма)  - Borrelіа burqdorferi.

Кліщі є переносниками тяжких захворювань. Це вірусний кліщовий енцефаліт, хвороба Лайма (бореліоз), туляремія, геморагічні лихоманки та інші. Від хворої людини до здорової збудники цих захворювань не передаються.

Найбільшу небезпеку становлять хвороба Лайма та енцефаліт. Хвороба Лайма не викликає смерть, але призводить до серйозних захворювань. Енцефаліт порушує діяльність головного мозку, імунної системи.

Найідеальніший період для розмноження кліщів – з ранньої весни до пізньої осені, коли тепло й волого. Улюблені місця – трава, нижні гілки чагарників, опале листя. На висоту вище одного метра не піднімаються.

Тому працівники відділу благоустрою та комунального підприємства селищної ради проводять скошування трави, бур’янів та прибирання парків та територій місць громадського відпочинку та інших об’єктів. Та вони не спроможні дати лад на всій території громади.

Благоустрій залежить від кожного мешканця громади, а не є обов’язком виключно комунальних служб.

Ураховуючи зазначене, давайте пам’ятати, що закон зобов’язує нас спільно дбати про порядок і чистоту прибудинкових територій та бути просто свідомими громадянами і дбайливими жителями своєї громади.

Бережіть себе і своїх рідних!

Олександрійсько-Приютівське управління

ГУ Держпродспоживслужби в Кіровоградській області