31 травня – Всесвітній день без тютюну

  • 405

Фото без опису

Всесвітня організація охорони здоров’я в 1988 році оголосила 31 травня Всесвітнім днем без тютюну (World No-Tobacco Day). Цей день є ще однією нагодою для усвідомлення небезпеки, яку несе здоров’ю суспільства тютюнопаління, допомоги людям, які бажають позбутися цієї шкідливої звички та пересторога для тих, хто ще не спробував курити.

«Куріння вбиває» часто сприймається, як абстрактна фраза — саме тому багато людей не до кінця усвідомлює всі ризики, пов’язані із вживанням тютюнових виробів. Тоді як тютюн — увага — вбиває близько половини людей, які його вживають, та є однією з основних причин розвитку серцево-судинних, онкологічних, легеневих хвороб та передчасної смертності. Так, за даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, щороку понад 8 млн людей в усьому світі помирають через хвороби, спричинені вживанням тютюну, а в Україні куріння забирає в середньому 85 000 життів — 12% від загальної смертності.

Україна посідає друге місце за кількістю викурених цигарок на одного громадянина та 17 місце в списку країн за кількістю курців. В країні щоденно курить 45% дорослих чоловіків і 9 % дорослих жінок, а серед молоді – 45% юнаків і 35% дівчат. Всього нараховується близько 9 мільйонів активних курців, які складають третину працездатного населення.

Особлива небезпека куріння полягає в тому, що курці завдають шкоди не лише собі, а й оточуючим. В цигарковому димі міститься дуже багато отруйних речовин, які шкодять організму так званих «вимушених» курців. 

Куріння позначається на багатьох функціях органів людського організму. В першу чергу, на серцево-судинній системі, спричиняючи розвиток гіпертонії та інших серйозних хвороб. Інфаркт міокарда вдвічі частіше вражає саме курців. А поміж хронічно хворих на ішемію з приступами стенокардії цей показник у 6 разів вищий. Люди, які курять, швидше старіють, шкіра у них стає блідою, зморшкуватою, у жінок загострюються риси обличчя. Тютюновий дим викликає захворювання органів кишково-шлункового тракту, приміром, виразка шлунку виникає у курців у десять разів частіше.

Разом з тим, відмова від куріння може знизити ризик захворювань. Так, протягом 5 років у людей, що кинули палити, ризик померти від раку легень поступово знижується і доходить до рівня, порівнянного з рівнем некурящих. Ризик серцево-судинних захворювань знижується на 50% протягом першого або другого року після відмови від паління.

Тому, звертаємось до всіх хто має шкідливу звичку курити: не варто випробовувати долю і наївно вважати, що ви особливі і вам куріння не зашкодить, адже воно шкодить кожному. Чим раніше ви це зрозумієте, тим більш здорове і щасливе життя проживете!

Олександрійсько-Приютівське управління

ГУ Держпродспоживслужби в Кіровоградській області