Сибірка: що потрібно знати про небезпечне інфекційне захворювання

  • 284

Забезпечення біологічної безпеки населення, збереження природного середовища України залишаються одними із пріоритетних завдань держави. Перш за все біобезпека стосується виникнення і боротьби із захворюваннями, які викликаються особливо небезпечними збудниками інфекцій. Одним з найбільш небезпечних захворювань є сибірка: легко поширюється, володіє високою смертністю та вимагає спеціальних і невідкладних заходів з боку спеціалістів Держпродспоживслужби та фахівців гуманної медицини.

         Сибірка – це особливо небезпечне гостре інфекційне захворювання, збудником якого є спороутворююча бактерія Bacillus anthracis. Захворювання уражає тварин і людину. Потрапивши в ґрунт, за сприятливих умов (температура зовнішнього середовища не нижче 12 0С) збудник утворює спору. Спори бактерій сибірки можуть залишатися живими в ґрунті протягом тривалих періодів часу (до 90 років).

          Упродовж останніх років епізоотична ситуація по сибірці на теренах держави є контрольованою завдяки активній імунізації. Проте існують ризики виникнення спалахів сибірки, що пов`язано із значною кількістю худобомогильників та життєздатністю збудника інфекції у довкіллі.

          Згідно Правил облаштування і утримання діючих (існуючих) худобомогильників та біо-термічних ям для захоронення трупів тварин у населених пунктах України території худобомогильників та біотермічних ям, де були захоронення трупів тварин, які загинули від сибірки та інших особливо небезпечних інфекційних хвороб тварин невстановленої етіології, забороняється використовувати на невизначений термін для будь-яких цілей.

         Сибірка у людини. Здебільшого люди інфікуються сибіркою при знятті шкіри із загиблої або вимушено забитої тварини, поїданні недовареного чи недосмаженого м’яса хворих тварин. Найвища небезпека виникає при маніпуляціях із трупом загиблої тварини та під час вимушеного забою хворих тварин.

           В організм людини інфекція потрапляє через шкіру, слизові оболонки верхніх дихальних шляхів, рідше – слизові оболонки кишківника. Через 2-3 доби на місці проникнення збудника виникає свербіж, утворюється пляма червоного або синього кольору, яка через 12-24 год перетворюється на міхурець, а потім на карбункул. Незабаром з’являється чорний струп із яскраво вираженою червоною облямівкою. На 3-4-ту добу в розпал хвороби температура тіла підвищується до 39-40 °С, загальний стан погіршується, з’являються ознаки інтоксикації. Захворювання бурхливо прогресує й може призвести до смерті хворого, ось чому дуже важливо за найменшої підозри захворювання на сибірку негайно звернутися до лікаря. При своєчасному та правильному лікуванні хвороба закінчується повним одужанням. У рідкісних випадках її перебіг ускладнюється септичною формою.

Не слід застосовувати антибіотики або будь-які інші препарати для самолікування чи профілактики без консультації спеціаліста.

За найменшої підозри на будь-яку форму зараження необхідна негайна госпіталізація!

З метою профілактики інфікування людини сибіркою слід:

  • купувати м’ясо та м’ясопродукти виключно у місцях, де якість продуктів є контрольованою;

  • дотримуватись гігієнічних норм при переробці та реалізації м’яса, м’ясопродуктів чи будь-якої тваринницької сировини

  • виконувати ветеринарно-санітарні правила при догляді за тваринами;

  • забивати домашню худобу лише з дозволу ветеринарних працівників.

            Щороку (весна, осінь) проводиться профілактична вакцинація с/г. тварин (велика рогата худоба, дрібна рогата худоба, коні) проти сибірки, фахівцями Олександрійської районної державної лікарні ветеринарної медицини.

          В разі виявлення питань щодо щеплення тварин та випадків підозри на сибірку необхідно негайно звернутись до Олександрійської районної державної лікарні ветеринарної медицини (тел. 0507420128), а також до державної установи ветеринарної медицини, яка розташована на Вашій території.

Відділ безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Олександрійсько-Приютівського управління Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області.