Небезпека харчових продуктів зі стихійних ринків

  • 789

Фото без опису

 

 

Часто громадяни не замислюються над тим, в якій мірі можна нашкодити власному здоров’ю та накликати біду на своє тваринницьке господарство, якщо харчуватися зі стихійних ринків. Продукти харчування, які безконтрольно реалізують несумлінні громадяни з рук, не пройшли жодних лабораторних досліджень, не упаковані належним чином, не дотримуються умови їх зберігання, транспортування і реалізації. І, звісно ж, відсутня інформація для споживача щодо їх дати виготовлення та кінцевого терміну придатності.

Така продукція несе високий ризик для здоров’я і життя людей та законодавчо визначена, як завідомо небезпечна і непридатна до споживання людиною. Відповідно до Кодексу України про адміністративні правопорушення, за здійснення незаконної торгівлі з рук у невстановлених місцях передбачено адміністративну відповідальність за ст. 160 – торгівля в містах з рук на вулицях, площах, у дворах, під’їздах, скверах та в інших невстановлених місцях. Але це не зупиняє ані продавців, ані покупців.

Незважаючи на систематичну роз’яснювальну роботу та вжиття заходів, несанкціонована торгівля не зникає. Тож єдиний дієвий спосіб боротьби – не купувати продукти харчування та інші товари в місцях стихійної торгівлі.

Чому купувати харчові продукти в місцях стихійної торгівлі небезпечно для здоров’я:

◄ такі харчові продукти не проходять лабораторний контроль, не упаковані належним чином, не мають відповідного маркування, чим споживач позбавлений свого права щодо інформації про склад харчового продукту;

неможливо перевірити чи проконтролювати їх безпечність, визначити терміни реалізації, особливо це стосується м’ясних, рибних та молочних продуктів, які вимагають особливих умов зберігання;

◄ особи, які реалізують продукцію на стихійних ринках, не проходять обов’язкового профілактичного медичного огляду, а отже можуть хворіти або бути носіями шлунково-кишкових, вірусних та інших інфекційних захворювань;

ви придбаєте продукти, на яких осідає бруд та пил з-під ніг перехожих та від проїжджаючих машин;

◄ в разі шкоди вашому здоровю, претензії пред’явити нікому, адже немає ані продавця, ані закладу торгівлі. Винним буде лише той, хто придбав небезпечні продукти, спокусившись на ціну чи привабливий, на перший погляд, вигляд товару.

Враховуючи зазначене, вкотре звертаємося до мешканців громади із закликом не купувати продукти харчування в місцях несанкціонованої торгівлі. Застережіть себе від харчових отруєнь, пов’язаних зі споживанням небезпечних продуктів. Будьте здорові!

 

 

Олександрійське районне управління

Головного управління Держпродспоживслужби

в Кіровоградській області