Забруднена вода – загроза для здоров’я

  • 67

Фото без опису

Як відомо, стан організму залежить від повітря, способу життя, якості продуктів, а також питної води. Забруднена питна вода згубно впливає на здоров’я людини. Мільярди вірусів і бактерій у воді призводять до спалахів епідемій, інфекційних захворювань, а токсичні речовини – до масових отруєнь. Вода є найпростішим хімічним компонентом живої матерії, яка об’єднує усі організми, які населяють нашу планету.

Питна вода – це харчовий продукт, вироблений системою водопостачання для щоденного споживання. У зв’язку з цим до неї ставлять достатньо високі вимоги відносно її безпеки і якості для здоров’я людини. Людиною для своїх потреб широко використовуються поверхневі води (озера, річки, моря).

Найбільшими забруднювачами поверхневих водних об’єктів є промислові підприємства енергетичної галузі, чорної металургії, хімії і нафтохімії, комунальне та сільське господарство. До основних видів забруднення поверхневих та підземних вод належать: хімічне, бактеріальне, теплове і радіоактивне.

Хімічне забруднення – це потрапляння до води різних хімічних речовин: відходів різних виробництв: нафтохімічних, целюлозо-паперових, а також комунально-побутових стоків.

Біологічне забруднення – це потрапляння у водойми разом зі стічними водами різних хвороботворних мікроорганізмів, спорів грибів, хробаків. Основними джерелами біологічних забруднень є комунально-побутові стічні води підприємств.

Теплове забруднення – відбувається внаслідок спускання у водойми підігрітих вод від ТЕЦ, АЕС та інших енергетичних об’єктів. Тепла вода змінює термічний та біологічний режими водойм і шкідливо впливає на їхніх мешканців, призводить до зменшення кількості кисню,  «цвітіння» води, збільшення вмісту в ній мікроорганізмів.

Радіоактивне забруднення пов’язане з підвищенням у воді вмісту радіоактивних речовин.

До головних джерел хімічного та бактеріологічного забруднення гідросфери належить сільське господарство, в якому широко застосовуються отрутохімікати, пестициди та мінеральні добрива. Вони попадають у воду при змиві з рослинно-ґрунтового покриву.

Збагачені органікою та хвороботворними бактеріями тваринницькі стоки безперешкодно потрапляють у поверхні водойми. Не менш небезпечними є побутові, комунальні стоки, які в недостатньо очищеному стані поступають з населених пунктів у річки, озера, моря та на поля фільтрації. Ці стоки містять збудників різноманітних інфекційних захворювань (паратиф, дизентерія, холера, вірусний гепатит тощо).

 Воєнні дії суттєво впливають на якість водних ресурсів України, до них потрапляє велика кількість забруднюючих речовин через підрив нафтосховищ, складів паливно-мастильних матеріалів, а також через руйнування агресором інфраструктури підприємств та очисних споруд. Постійні бомбардування та обстріли міст і населених пунктів призводять до викиду великої кількості токсичних хімічних речовин у навколишнє середовище, в тому числі і воду.

Щоб попередити зараження через воду, необхідно дотримуватися елементарних правил: для пиття використовувати тільки кип’ячену або бутильовану воду; не пити воду з випадкових джерел; при заміських прогулянках мати з собою достатній індивідуальний запас питної води; воду для приготування їжі і господарських потреб брати тільки з перевірених джерел; купатися тільки в спеціально відведених місцях.

 

Олександрійське районне управління

Головного управління Держпродспоживслужби

в Кіровоградській області