Олександрійське РУ інформує про запобігання занесенню на територію України збудника ящуру

  • 55

Фото без опису

Відповідно до даних Всесвітньої організації охорони здоров’я тварин (WOAH) та Європейського Союзу, на території Угорщини зафіксовано спалах ящуру серед тварин

З метою запобігання занесенню на територію України збудника ящуру, відповідно до вимог законодавства України та з урахуванням рекомендацій Кодексу здоров’я наземних тварин (ОІЕ), заборонено ввезення сприйнятливих до ящуру тварин, генетичного матеріалу, сировини та продуктів від них, кормів (за винятком продуктів та кормів, що пройшли відповідну обробку).

Що необхідно знати про ящур?

Ящур – це гостропротікаюче висококонтагіозне вірусне захворювання, яке здебільшого вражає велику рогату худобу, свиней та інших парнокопитних. Також до нього сприйнятливі дикі тварини (олені, козулі, лосі та дикі кабани).

Захворювання реєструється у багатьох країнах світу. Відомо сім імунологічно відмінних серотипів: A, O, C, SAT1, SAT2, SAT3, Asia1, які разом мають понад 60 штамів. Імунітет до одного серотипу не захищає тварину від інших.

Чи може ящур передаватися людині?

Так, люди також можуть хворіти на ящур. Інфікування найчастіше відбувається через вживання сирого молока хворих тварин та продуктів його переробки, рідше – через м’ясо. Можлива також передача повітряно-краплинним шляхом при контакті з хворою твариною. Людина може виділяти вірус у респіраторному тракті протягом 24-48 годин.

Наслідки спалаху ящуру

Спалах хвороби може мати значний негативний вплив на сільське господарство та економіку. У разі реєстрації ящуру в країні буде накладено заборону на експорт тварин та тваринницької продукції до всіх країн, вільних від цього захворювання. Крім того, хвороба швидко поширюється, викликаючи масову загибель молодняку та значне зниження продуктивності серед дорослих тварин.

Як передається ящур?

Ящур поширюється:

через прямий контакт із зараженими свійськими або дикими тваринами;

через заражені продукти тваринного походження (необроблені м’ясні продукти, молоко);

через забруднений одяг, взуття, інвентар, корми та воду;

повітряно-краплинним шляхом (при низькій температурі та високій вологості).

Клінічні ознаки залежать від штаму вірусу, віку, виду та породи тварини. У хворих тварин спостерігається:

утворення афт на язиці, слизових ротової порожнини, вимені та кінцівках;

сильне слиновиділення;

втрата апетиту;

кульгавість;

лихоманка;

зниження молочної продуктивності;

аборти та загибель новонародженого молодняку.

Що робити у разі підозри на ящур?

При появі ознак захворювання серед свійських тварин слід негайно звернутися до Держпродспоживслужби або до державної ветеринарної лікарні у вашому районі.

Як захистити господарство?

Для попередження спалаху ящуру необхідно:

  • контролювати доступ людей, транспорту та обладнання до стада;
  • регулярно проводити дезінфекцію приміщень, інвентарю, одягу та взуття;
  • здійснювати профілактичне карантинування нових тварин;
  • правильно утилізувати гній, сміття та трупи тварин у спеціальних місцях;
  • мисливцям повідомляти ветеринарну службу про виявлення загиблих диких парнокопитних.

В Україні заходи з профілактики та боротьби з ящуром здійснюються відповідно до Інструкції щодо профілактики та ліквідації цього захворювання. Україна має статус країни, вільної від ящуру без вакцинації, тому використання вакцин та гіперімунних сироваток проти ящуру заборонено, крім випадків, передбачених Інструкцією.

Закликаємо всіх власників тварин дотримуватись правил біобезпеки, щоб захистити своє господарство від небезпечної інфекції!