Не купуйте ялинки без штрих-коду або чіпа!

  • 745

Фото без описуНезабаром на нас чекає чарівне свято – Новий рік! Не можна навіть уявити новорічне свято без красуні-ялинки. Нині є багатий вибір штучних ялинок, та все ж громадяни віддають перевагу лісовій красуні.

Вже за 10-15 днів до Нового року у селах з’являються місця з реалізації ялинок, та от не всі продавці здійснюють свою діяльність законно. Але першими порушують закон ті, хто займається незаконною вирубкою. Щоб їй завадити, вже кілька років запроваджено маркування ялинок, яке зводить до мінімуму незаконну вирубку хвойних насаджень у передноворічний період.

Кожна сосна чи ялинка маркується пластиковими бирками зі штрих-кодом. Тож, якщо на базарі чи десь в іншому місці продажу ви бачите, що електронний чіп відсутній, то це означає, що вона незаконно зрубана.

По штрих-коду будь-який покупець може дізнатися про те, де ця ялинка виросла, у якому лісогоспі, коли була зрубана. Варто лише набрати цифри, які на ній зазначені, і всі відомості про новорічну красуню стануть відомі, бо в Інтернеті є відкрита база даних.

Для тих, хто все ж вирішив збагатитися незаконним промислом, повідомляємо, що за нелегальну заготівлю і продаж новорічних ялинок, на них чекає покарання, передбачене ст. 246 КК України «Незаконна вирубка лісу».

Крім того, попереджаємо, що передбачена відповідальність за порушення порядку придбання чи збуту об’єктів рослинного світу (новорічних ялинок) без документів, що підтверджують законність їхнього придбання), що згідно ст. 88-1 КУпАП тягне за собою накладення штрафу від 51 до 255 грн. з конфіскацією об’єктів рослинного світу чи без такої, рішення будуть прийматись відповідними місцевими судами.

У передноворічний період традиційно буде організовано торгівлю новорічними ялинками, гілками та композиціями, де ялинки можна буде придбати на законних підставах.

Тож, готуючись до Нового року, подбайте, щоб ніщо не затьмарило ваше свято!