Веб-портал «Звернення у сфері державної реєстрації актів цивільного стану»

  • 974

Олександрійський міськрайонний відділ державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Кіровоградській області, інформує про те, що з  2015 року є учасником пілотного проекту щодо подання заяв у сфері державної реєстрації актів цивільного стану через мережу Інтернет, який запроваджено відповідно до наказу Міністерства юстиції України  від 09.07.2015  № 1187/5.

Веб-портал «Звернення у сфері державної реєстрації актів цивільного стану», є офіційним сервісом щодо подачі заяв або звернень у сфері державної реєстрації актів цивільного стану та є доступним усім користувачам мережі Інтернет.

Доступ до електронних послуг веб-порталу надається через особистий кабінет користувача, після реєстрації. Для того щоб зареєструватись на веб-порталі необхідно зайти на головну сторінку за посиланням: http://dracs.minjust.gov.ua  заповнити реєстраційну форму (логін, ПІБ, електронна адреса), отримати на електронну пошту тимчасовий пароль доступу, за допомогою якого зайти в «особистий кабінет» та почати користування.

Завдяки реалізації цього проекту громадяни мають можливість:

1) заповнити наступні види заяв:

–  про державну реєстрацію шлюбу;

–  про державну реєстрацію розірвання шлюбу;

–  про державну реєстрацію зміни імені;

–  про внесення змін до актового запису цивільного стану, їх поновлення та анулювання;

– про повторну видачу свідоцтв про державну реєстрацію актів цивільного стану та витягів з Державного реєстру актів цивільного стану громадян, або звернення щодо їх формування;

Заяви повинні містити електронний цифровий підпис фізичної особи або бути підписаними під час її особистого звернення до відділу державної реєстрації актів цивільного стану не пізніше трьох робочих днів після отримання повідомлення про результати розгляду заяви ( звернення) .

Строк розгляду заяв про внесення змін до актових записів цивільного стану, їх поновлення та анулювання відраховується від дати надходження заяви фізичної особи з накладенням електронного цифрового підпису або дати її підписання особою у відділі державної реєстрації актів цивільного стану.

2) надіслати до відділів державної реєстрації актів цивільного стану скан-копії документів, необхідних для розгляду заяв користувача;

3) здійснити попередній запис на відвідування відділу державної реєстрації актів цивільного стану із зазначенням зручних дати і часу з питань, які входять до компетенції відділу;

4) оплатити з використанням платіжних систем послуги відділу державної реєстрації актів цивільного стану;

5) отримати консультації працівників відділу державної реєстрації актів цивільного стану щодо надісланих через Веб-портал заяв або звернень.

З  кожним роком кількість користувачів Веб-порталу збільшується, і як приклад у 2017 році на Веб-портал «Звернення у сфері державної реєстрації актів цивільного стану» до Олександрійського міськрайонного відділу ДРАЦС звернулися 132 особи, а у 2018 році 403 особи.