Хто така «муніципальна няня»?

  • 597

Постановою Кабінету Міністрів України №68 від 30 січня 2019року затверджено Порядок відшкодування вартості послуги з догляду за дитиною до трьох років «муніципальна няня».

«Муніципальна няня» – це урядовий проект з підтримки молодих батьків, в рамках якого держава компенсує частину витрат на послуги няні для дітей до 3-х років.

Хто може скористатися послугою?

Право на отримання нової державної допомоги мають громадяни України, іноземці та особи без громадянства,  які є батьками (усиновлювачами), опікунами дитини віком до трьох років і на законних підставах проживають на території України та уклали у  письмовій формі договір про здійснення догляду з муніципальною нянею.

Що необхідно зазначити у договорі?

Назву послуги, її обсяг із зазначенням конкретних заходів, умови та термін надання, вартість, а також періодичність оплати, відповідальність сторін.

Хто може стати нянею?

Муніципальною нянею може бути будь-яка фізична особа-підприємець чи юридична особа, яка надає послугу з догляду за дитиною.

Що та куди потрібно подати для призначення допомоги?

Звертатися слід до управління соціального захисту населення за місцем проживання та надати наступні документи:

  • заява про надання компенсації послуги «муніципальна няня»;
  • копія договору між отримувачем послуги та «муніципальною нянею»;   
  • документи що підтверджують витрати на оплату муніципальній няні послуги з догляду за дитиною (може бути: чек, розрахункова квитанція, виписка з банківського рахунку);
  • копія свідоцтва про народження дитини; копія паспорта отримувача компенсації послуги «муніципальна няня»;
  • документ про присвоєння реєстраційного номера облікової картки платника податку заявника;
  • рішення про встановлення опіки (у разі наявності) ;
  • заява із зазначенням рахунка відкритого у банківській установі на ім’я заявника.

Який розмір допомоги?

Допомога призначається у розмірі прожиткового мінімуму для дітей віком до шестирічного віку на термін визначений у договорі. З нового року ця сума становить 1626 гривень.

Додаткову інформацію щодо порядку призначення компенсації можна отримати від спеціалістів відділу прийому громадян управління соціального захисту населення районної державної адміністрації за адресою: м. Олександрія, вул. А.Кохана, 14 або за телефоном гарячої лінії (05235)7-11-73.