Талановита майстриня з Бутівського створює шедевральні вишивані вироби

  • 1167

Споконвіку кожен народ може похвалитися ремеслом, за яким його впізнають серед інших. Одним з таких народів є українці, що славляться своєю майстерною вишивкою. Орудувати голкою і нитками, підбирати потрібні кольори — це дуже кропітка праця, тож недарма людей, що знаються на вишивці, гордо величають майстрами.

Одною з таких, є неперевершена майстриня української вишивки — 81-річна Косенко Ніна Арсенівна, яка проживає в селі Бутівське Костянтинівського старостинського округу. Все життя бабуся тяжко працювала в сільському господарстві, то дояркою, бувало таке, що й пасла овець, а на старість залишившись без чоловіка та сина, бабуся присвятила себе створенню неймовірних картин та ікон. За своє життя бабуся вишила також чимало скатертин, хустинок і серветок. А вишиті рушники з українською символікою, які нині прикрашають оселю майстрині, взагалі заслуговують особливої уваги.

«Коли беру до рук канву, ще не знаю, яке зображення на вишивці в підсумку вийде. Все життя переважно вишиваю на п’яльцях, які тато подарував мені ще до початку навчання у школі. Бажання вишивати в мене завжди є, навіть після тяжкої праці на городі — так я відпочиваю», — розповідає про своє захоплення Ніна Арсенівна.

Доки ми розмовляли з бабусею, дуже багато дізналися цікавого та нового про унікальне явище української матеріальної та духовної культури, що поєднує в собі декоративність та глибокий символічний зміст. Ми пишаємося, що в Приютівській об’єднаній територіальній громаді проживають такі талановиті та щирі люди!