У Кіровоградському регіональному офісі навчали особливостям підготовки та публічного представлення звіту про виконання бюджету ОТГ

  • 610

Як посадовцям органів місцевого самоврядування публічно звітувати про виконання бюджетів, як здійснити оцінку ефективності бюджетних програм — цьому навчали в Регіональному офісі Програми «U-Lead з Європою» наприкінці минулого тижня.

В регіональному офісі для голів громад, керівників місцевих фінансових органів, голів постійних комісій з питань бюджету, посадових осіб з питань доступу до публічної інформації, посадових осіб, на яких покладено обов’язок зв’язків з громадськістю було проведено семінар «Особливості підготовки та публічного представлення звіту про виконання бюджету ОТГ за 2019 рік. Зокрема, участь у семінарі взяла провідний спеціаліст фінансового відділу Приютівської селищної ради Тетяна Зражевська.

Практичні аспекти здійснення оцінки ефективності бюджетних програм». Тему розкрила і надала практичні поради Олена Савченко, радник з питань муніципальних фінансів та управління. Вона зазначила, що мету навчання можна розподілити на дві складові. Перша – сформувати усвідомлене сприйняття посадовими особами самоврядування принципу прозорості в муніципальних фінансів у відповідності до програмних документів Європейського Союзу та законодавства України. Друга – ознайомити учасників з особливостями підготовки звіту про виконання бюджету ОТГ за 2019 рік та необхідністю його публічного представлення в зрозумілій для жителів громад формі, а також - покращити навички в здійсненні оцінки ефективності бюджетних програм та проведенні моніторингу для подальшого застосування їх результатів при здійсненні управління публічними фінансами в ОТГ.

Серед результатів роботи в громадах, на які очікують в регіональному офісі від учасників семінару, можна виділити такі:

1. Розуміння необхідність бюджетної прозорості та підзвітності як механізму посилення довіри до влади та покращення розподілу бюджетних коштів.

2. Розуміння відмінності між публічним представленням Звіту Голови ОТГ та Звіту про виконання бюджету ОТГ.

3. Розуміння відмінності між моніторингом та оцінкою ефективності бюджетних програм та їх значенням для стратегічного планування розвитку ОТГ та прийняття обґрунтованих управлінських рішень.

Учасники відмітили, що тема є актуальною, а робота тренерки — на високому рівні.

Нагадаємо, семінари і тренінги, ворк-шопи та консультації з різноманітних тематик, важливих для громад області, в Регіональному офісі відбуваються систематично.

Фото: U-LEAD Кіровоградський регіональний офіс