У Приютівській громаді відсвяткували Масницю в найкращих національних традиціях

  • 605

Фото без описуПротягом 29 лютого – 1 березня у Приютівській об’єднаній територіальній громаді відбулося святкування традиційного свята Масниці у найкращих українських національних традиціях. Це свято символізує собою проводи зими та зустріч весни. За народними повір’ями, чим веселіше зустрінеш Масницю, тим швидше прийде весна.

Зокрема, в останній день зими на подвір’ї «Центру культури і дозвілля» у с. Протопопівка до уваги глядачів було представлено народну програму «Масниця в Українському селі», що включала театралізовано-обрядову виставу за українськими народними традиціями. Прикрасили народні гуляння виступи колективів, зокрема, актори театру «Центр культури і дозвілля», гурт «Крениченька», колектив «Надія» та гурт «Березівчанка» порадували усіх присутніх веселими театралізованими постановками та запальними піснями.

Окрім цих звичних розваг на жителів громади також чекали українські традиційні конкурси та ігри, а також на святі були представлені вироби ручної роботи й різноманітні смаколики, які можна було скуштувати усім охочим. Особливо великий натовп навколо себе зібрала народна забава – «Дістань приз, що на стовпі». Завершилися ж гуляння вже традиційним спаленням опудала. Вважалося, що разом зі спаленням, люди позбавляються від всіх негараздів і напастей, які супроводжували їх у минулому.

Відсвяткували Масницю і в інших старостинських округах – в Ізмайлівському та Войнівському. На святах усі пригощалися запашними млинцями, гарячим чаєм, смачними варениками та кашею. На імпровізованих майданчиках для них виступали творчі колективи громади. Святкові костюми, дзвінкі пісні та хороший настрій стали кращими атрибутами артистів, котрі так яскраво демонстрували вміння доносити до людей хороший настрій та позитив.

Загалом святкування Масниці пройшло в дружній та теплій атмосфері, з чого можна зробити висновок, що за час існування громади її жителі стали єдиною дружньою родиною.