Світлана Михайленко: з чистого аркушу будуємо якісну мережу навчальних закладів, яка буде відповідати потребам громади

  • 1242

Фото без описуВимоги сьогодення передбачають нові підходи до управління у сфері освіти та культури. Децентралізація дає можливості та перспективи для розкриття кадрового потенціалу, використання нових шляхів реалізації законодавчої бази. Як результат, у Приютівській обєднаній територіальній громаді з 12 квітня минулого року працює комунальна установа «Центр із обслуговування комунальних закладів та установ» Приютівської селищної ради Олександрійського району Кіровоградської області».

До сфери обслуговування Центру належать заклади освіти та культури Приютівської селищної ради.

Рішеннями сесії селищної ради Центру делеговано певні повноваження у сфері освіти. Як результат – Центр виступає органом управління для закладів освіти Приютівської ОТГ. У свою чергу для закладів культури Центр є установою, яка здійснює централізований бухгалтерський облік.

Майже за рік роботи результатом діяльності команди-професіоналів Центру, є певні успішні досягнення в роботі закладів освіти ОТГ.

Мережа закладів дошкільної освіти відповідає потребам населення Приютівської селищної ради. Вона включає 7 закладів дошкільної освіти комунальної форми власності, із яких дві дошкільні установи входять до складу «заклад загальної середньої освіти-заклад дошкільної освіти». Станом на 01.01.2020 різними формами дошкільної освіти охоплено 259 дітей від 1 до 6 років. Із них 247 дітей відвідують заклади дошкільної освіти та 12 чол. додатково охоплено соціально-педагогічним патронатом.

Досягнуто високий рівень охоплення дітей дошкільною освітою, він становить 98% від загальної кількості дітей від 3 до 6 років. Організовано роботу 14 груп загального розвитку.

Середній показник чисельності дітей у закладах дошкільної освіти з розрахунку на 100 місць становить 88 осіб.

Для задоволення потреб населення діють заклади дошкільної освіти різних типів:

  • 1 ясла-садок, для дітей від 1 до 6 років,
  • 6 дитячих садків, для дітей від 3 до 6 років.

Охоплення дітей п’ятирічного віку дошкільною освітою становить 100%.

У 2019 році особливу увагу приділено науково-методичному забезпеченню оновленого змісту й організації дошкільної освіти за наступними пріоритетними напрямками: забезпечення всебічного розвитку дитини дошкільного віку відповідно до її задатків, нахилів, здібностей, індивідуальних, психічних та фізичних особливостей; збереження та зміцнення здоров’я дітей; робота з дітьми 5-річного віку з підготовки до школи; виконання вимог Базового компонента дошкільної освіти, забезпечення соціальної адаптації та готовності продовжувати освіту.

За період травень 2019 – лютий 2020 були запроваджені різноманітні форми роботи із колективами, батьками вихованців дошкільних установ Приютівської селищної ради, а саме: для виявлення творчих педагогів-дошкільників проведено конкурс «Метр дошкільної освіти», під час якого педагоги демонстрували   високий рівень професійної підготовки, вміння впроваджувати кращі здобутки науки, інноваційні технології в практику роботи. У 2019 році даний конкурс був проведений на базі Приютівського ЗДО «Світлячок». Переможці конкурсу отримали грошову винагороду, сертифікати, комп’ютерне обладнання.

З метою виявлення та розвитку творчих, акторських здібностей дошкільників проведені конкурси: «Найкращий відео-лист для Святого Миколая» (переможці конкурсу отримали  інтерактивний комплекс); фото-конкурс на кращого героя новорічного свята» (переможці конкурсу отримали  сертифікати, дипломи).

З метою розвитку обдарованості дітей в закладах дошкільної освіти працюють гуртки для дітей різного віку. Всього 5 гуртків по 5 закладах дошкільної освіти, які відвідують 247 дітей – 100% від загальної кількості вихованців дошкільних установ району. Гуртки ведуться педагогами на безоплатній основі.

Збільшилась кількість закладів освіти у яких запроваджено варіативну частину Базового компоненту дошкільної освіти запроваджена, а саме: «Комп’ютерна грамота», 5 ЗДО; «Хореографія», 1 ЗДО, «Шахи», 3 ЗДО; «Іноземна мова», 2 ЗДО. Варіантну частину Базового компоненту заклади дошкільної освіти здійснюють за парціальними програмами, рекомендованим МОН України. Поряд з обов’язковими програмами педагоги використовують елементи авторських методик М. Зайцева, Л. Шелестової, Л. Шульги, М. Єфименко, педагогічну спадщину В. Сухомлинського, М. Монтесорі, К. Орфа, проектні технології, ТРВЗ тощо.

Запроваджено залучення батьківської громадськості (у тому числі і дошкільних установ) до обговорень та створення стратегії розвитку освіти Приютіської ОТГ у формі творчої лабораторії під час якої батьки вибудовують модель сучасної освіти в умовах сучасної децентралізації.

У освітній процес закладів дошкільної освіти запроваджено вивчення дошкільниками АгроСвіту рідного краю, з цією метою творчою групою розроблені агро-заняття, які запроваджено у роботу із дошкільниками.

Створена картотека перспективного педагогічного досвіду кращих педагогів.

Освітню роботу з дітьми дошкільного віку здійснюють 40 педагогів-професіоналів. У закладах дошкільної освіти Приютівської селищної ради постійно ведеться робота щодо забезпечення якісного та збалансованого харчування дошкільнят.  Харчується у дошкільних установах 247 дітей, що становить 100% від загальної кількості охоплено харчуванням.

На продукти харчування з 01.05.2019 року використано на загальну суму 551,3 тис.грн., а саме: загальний фонд - 349,3 тис.грн. та спеціальний фонд - 202 тис.грн.

Протягом звітного періоду здійснено ремонтні роботи по дошкільним установам Приютіської селищної ради та придбано обладнання на загальну суму 378,0 тис. грн., а саме:

  • поточний ремонт приміщень Протопопівського ЗДО, Приютівського ЗДО на загальну суму 122,8 тис. грн.;
  • придбано посуд, технологічне обладнання та інвентар для Войнівського ЗДО, Приютівського ЗДО, Протопопівського ЗДО, Березівського ЗДО на загальну суму 59,0 тис. грн.;
  • поновлено дитячі меблі для Протопопівського ЗДО, на загальну суму 33,1 тис. грн.;
  • оновлено м’який інвентар для Протопопівського ЗДО, Войнівського ЗДО на загальну суму   8,6 тис. грн.;
  • придбано комп’ютерну техніку для Войнівського ЗДО, Приютівського ЗДО, Протопопівського ЗДО, Березівського ЗДО, Ізмайлівського ЗДО на загальну суму 143,7 тис. грн.;
  • проведені протипожежні заходи по Приютівському ЗДО, Протопопівському ЗДО, Войнівському ЗДО на загальну суму 10,8 тис. грн.

Актуальним є питанням використання інформаційних комп’ютерних технологій в закладах дошкільної освіти. Так до мережі Інтернет підключено 6 дошкільних установ, що становить 88% від потреби. 3 дошкільних установ забезпечені інтерактивними комплексами, що надало можливості осучаснити освітній процес по дошкільним установам району.

Сьогодні кожен заклад дошкільної освіти має свій самобутній образ. Майже всі заклади створили розвивальне середовище, яке забезпечує успішну адаптацію Програм дошкільної освіти у освітній процес.  Черга на влаштування до закладів дошкільної освіти відсутня.

На території Приютівської селищної ради функціонує 7 закладів загальної середньої освіти, з них 6 закладів І-ІІІ ступенів та 1 заклад І-ІІ ступенів

За результатами проведеної роботи на 2019/2020 навчальний рік навчанням охоплено 2092 учні, укомплектовано 74 класи, що на 4 класи менше за попередній навчальний рік. Відсутні 2 класи — це 2-й клас у Бутівському ЗЗСО І-ІІ ст.-ЗДО та 11-й клас у Ізмайлівському ЗЗСО І-ІІІ ступенів.

У 5 закладах загальної середньої освіти організовано профільне навчання, де навчанням охоплено 114 учнів (10%).  За індивідуальною формою навчання навчається 14 учнів. Із них 7 учнів за індивідуальною формою навчання у зв’язку з малою чисельністю учнів. Інклюзивною освітою охоплено 32 учні.                                            

На виконання Закону України «Про позашкільну освіту» у 2019/2020 навчальному році кількість протарифіковано 345 год. гурткової роботи і 19,2 педагогічних ставок.

У 2019/2020 навчальному році у закладах загальної середньої освіти громади формує сучасного громадянина 122 висококваліфікованих педагогічних працівників.

У 2019/2020 навчальному році навчається 1092 здобувача освіти. Із них 321 учень проживає за межею пішохідної доступності і потребують підвезення. З метою забезпечення підвезення на балансі КУ «ЦОКЗУ» перебуває 6 шкільних автобусів, якими забезпечено підвезення 321 здобувача освіти, що становить 100% від потреби. Поряд із цим, у закладах загальної середньої освіти, де здійснюється підвіз здобувачів освіти до місця навчання, діє 8 груп продовженого дня, в них 233 здобувачів освіти.

Гарячим харчуванням охоплено 835 чоловік. Безкоштовно харчувалося 470 учнів 1-4 класів, дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, дітей учасників АТО та дітей-переселенців (100%), створені умови для харчування учнів 5-11 класів.

На території Приютівської селищної ради працює 1 багатопрофільний заклад позашкільної освіти, який є структурним підрозділом Цукрозаводського ЗЗСО І-ІІІ ступенів – ЗПО.

У 2020 році робота методичного кабінету Центру розпочалася з переформатування  моделі науково-методичної роботи, спрямованої на розбудову внутрішньої системи забезпечення якості освіти та освітньої діяльності в закладах освіти громади.

Починаючи з чистого аркушу ми будуємо якісну мережу навчальних закладів, яка буде відповідати потребам громади, — поділилась Світлана Михайленко, директор «Центру із обслуговування комунальних закладів та установ» Приютівської селищної ради.