У Кіровоградській області впроваджується програма підтримки багатоквартирних будинків «Енергодім»

  • 596

У Приютівській об’єднаній територіальній громаді мешканці багатоповерхових будинків неодноразово мали змогу дізнатись загальну інформацію про об'єднання власників житлових та нежитлових приміщень у багатоквартирному будинку, а також особливості функціонування фонду енергоефективності. Наразі у Приютівській об’єднаній територіальній громаді створено лише одне ОСББ («СТІЛЬФ», смт Приютівка). Проте, мешканці вказаного об’єднання вже встигли переконатися в економічній доцільності створення проекту. Зокрема, за підтримки Приютівської селищної ради вже реалізували проект на облаштування сучасного «теплого» даху з енергоефективних панелей.

Якщо будуть запити від мешканців та ініціативних груп, Приютівська селищна рада своїми діями буде й надалі надавати консультації щодо створення «ОСББ» та всіляко їх підтримувати у фінансовому плані, адже в Україні існує достатня кількість шляхів для отримання фінансування заходів з енергоефективності.

Зокрема, Фондом енергоефективності з метою зменшення енергоспоживання у житловому секторі та приведення до європейського рівня енергетичної ефективності з 2019 року розпочато впровадження програми підтримки енергомодернізації багатоквартирних будинків «Енергодім», якою визначено умови та порядок надання грантів об’єднанням співвласників багатоквартирних будинків для часткового відшкодування витрат, пов’язаних зі здійсненням заходів з енергоефективності.

Зазначена програма фінансується за рахунок коштів Державного бюджету України, а також коштів міжнародних донорів, зокрема Європейського Союзу та Федеративної Республіки Німеччина.

Учасниками Програми можуть стати лише об’єднання співвласників багатоквартирного будинку, та відчути переваги комплексної енергомодернізації багатоквартирного будинку, та відчути переваги комплексної енергомодернізації багатоквартирного будинку, а саме:

  • Зниження енергоспоживання;
  • Зменшення рахунків за комунальні послуги;
  • Поліпшення зовнішнього вигляду будівлі;
  • Підвищення комфорту та умов проживання;
  • Поліпшення технічного стану будівлі;
  • Підвищення вартості нерухомості тощо.

Для забезпечення реалізації Програми «Енергодім» Фондом енергоефективності за кожною з областей України закріплені регіональні радники, які проводитимуть тренінги з технічних та економічних аспектів упровадження ефективних заходів, вимог і процедур Фонду для отримання грантів та залучення банківського фінансування й консультаційно супроводжують процес реалізації енергомодернізації будинку на всіх етапах.

Наразі Фондом енергоефективності створюються робочі групи, якими будуть опрацьовані питання щодо можливого залучення коштів обласних бюджетів та бюджетів органів місцевого самоврядування до фінансової підтримки або надання місцевої гарантії з метою залучення кредитних коштів для реалізації таких проектів та участі ОСББ у програмі «Енергодім», також передбачається розроблення типових проектів програм для реалізації зазначених заходів.