Депутати селищної ради вимагатимуть скасування розпорядження Кабінету Міністрів України в частині формування Приютівської ОТГ

  • 3408

Фото без описуРозпорядженням Кабінету Міністрів України від 13 травня 2020 року було затверджено перспективний план формування територій громад Кіровоградської області в новій редакції.

Зокрема, Кабінет Міністрів України вирішив змінити формат вже створеної і діючої Приютівської об’єднаної територіальної громади, утворивши її в межах територіальних громад Приютівської селищної ради, Андріївської, Войнівської, Косівської, Костянтинівської, Лікарівської, Недогарської, Новоселівської, Протопопівської сільських рад з адміністративним центром в смт Приютівка. При цьому, зі складу Приютівської об’єднаної територіальної громади будуть виведені територіальні громади Головківської та Ізмайлівської сільських рад та включено їх до Олександрійської міської об’єднаної територіальної громади.

Керівництво і депутати селищної ради вважають зміни складу Приютівської об’єднаної територіальної громади такими, що грубо порушують право територіальних громад на добровільне об’єднання, закріплене статтею 140 Конституції України та Законом України «Про добровільне об’єднання територіальних громад». Змінюючи межі та склад Приютівської об’єднаної територіальної громади, Кабінет Міністрів України нівелював принцип добровільності при об’єднанні місцевих громад та знехтував конституційними правами громадян – членів територіальної громади, які висловили свою волю об’єднатися та увійти у склад Приютівської ОТГ.

Виходячи з цього, на сьогоднішній позачерговій сесії депутати Приютівської селищної ради розглянули питання недопущення введення в дію розпорядження Кабінету Міністрів України від 13 травня 2020 року «Про затвердження перспективного плану формування територій громад Кіровоградської області» та вжиття заходів щодо скасування вказаного розпорядження в частині формування Приютівської об’єднаної територіальної громади. Зокрема, прийняли рішення звернутись до Президента України, Кабінету Міністрів України та Верховної Ради України з вимогою виконати конституційний обов’язок перед громадянами України і зупинити дію розпорядження Кабінету Міністрів України від 13 травня 2020 року «Про затвердження перспективного плану формування територій громад Кіровоградської області» та вжити заходів щодо скасування вказаного розпорядження в частині формування Приютівської об’єднаної територіальної громади у складі Приютівської селищної ради, Андріївської, Войнівської, Косівської, Костянтинівської, Лікарівської, Недогарської, Новоселівської, Протопопівської сільських рад з адміністративним центром в смт Приютівка.

Водночас хочемо заспокоїти мешканців Приютівської об’єднаної територіальної громади: немає сумнівів, що результатом нашої з вами спільної роботи буде скасування вказаного розпорядження. Сподіваємось, що зазначене питання буде позитивно вирішене та з дотриманням усіх законодавчих норм. Так як чинним законодавством України не передбачено поділ вже створеної об’єднаної територіальної громади, крім випадків добровільного виходу з такого об’єднання.