Уряд закінчує затвердження Перспективних планів областей

  • 1040

Фото без опису

19 травня відбулася  прес-конференція для регіональних ЗМІ «Місцеве самоврядування та територіальна організація влади: «геолокація» реформи», спікерами якої виступили народний депутат, голова підкомітету з питань адміністративно-територіального устрою Верховної Ради України Віталій Безгін та заступник Міністра розвитку громад та територій України В’ячеслав Негода.

В ході прес-конференції, яка відбувалася в онлайн-форматі було названо ряд кроків плану завершення децентралізації. Серед основних завдань – затвердження урядом нових Перспективних планів територій, у т.ч. і нових районів, проведення у 2020 році  місцевих  виборів за новим адміністративно-територіальним устроєм, з 01 січня 2021 року трансформація місцевих державних адміністрацій, а також прийняття нових законів про місцеве самоврядування, місцеві державні адміністрації внесення змін до Бюджетного та Податкового кодексів та в ряд інших підзаконних документів.

Народний обранець в ході відповідей журналістам зупинився саме на питанні Олександрії та сіл, які з ним межують.  Назвавши прийняте урядом рішення – точковим вирішенням питання.  

Нагадаємо, що уряд своїм рішенням частину Приютівської ОТГ – нинішні Головківський та Ізмайлівський старостинські округи – приєднує до майбутньої Олександрійської міської ОТГ, не зважаючи на те, що ці території належать до нині діючої Приютівської об’єднаної територіальної громади. За словами Віталія Безгіна, такі зміни проводяться з метою, щоб місто Олександрія  отримало спільну межу з селищем Олександрійським (колишнє Димитрове).

Керівництво Приютівської ОТГ вважає затвердження нового перспективного плану порушенням головних принципів Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад» та законного права громадян-жителів Приютівської ОТГ на добровільне об’єднання територіальних громад, закріплене статтею 140 Конституції України. Відповідно 14 травня 2020 року депутати Приютівської селищної ради на позачерговій сесії ухвалили звернення до Президента України, Кабінету Міністрів України та Верховної Ради України з вимогою зупинити дію розпорядження Кабінету Міністрів України від 13 травня 2020 року «Про затвердження перспективного плану формування територій громад Кіровоградської області» та скасувати розпорядження у частині формування Приютівської об’єднаної територіальної громади без Ізмайлівського та Головківського старостинського округів.

Створення громад за новим перспективним планом ні в якому разі не може порушувати права громадян на їхнє волевиявлення. Це не може виправдати анексію частини територій уже існуючих громад на користь нових, при тому, що можливість добровільно вирішити питання об’єднання території міста Олександрії з селищем Олександрійським та селом Головківка можна було опрацьовувати до створення Приютівської ОТГ. Тоді це мало б вигляд відкритого та чесного спілкування влади міста з людьми, утвердження їх волевиявлення, а не так як зараз примусового, без врахування соціальних, економічних та історичних зв’язків рішення існувати в одній громаді.