У Приютівській амбулаторії розпочали ремонт ще однієї палати

  • 1062

У Приютівській об’єднаній територіальній громаді турбуються про здоров’я мешканців та дбають про отримання населенням якісних послуг в медичних закладах. Попри закриття Приютівської філії терапевтичного відділення Олександрійської ЦРЛ, з 4 лютого на базі Приютівської амбулаторії загальної практики — сімейної медицини запрацював маніпуляційний кабінет з функціями денного стаціонару. Хворі, як і раніше, мають змогу прийти до приміщення амбулаторії та отримати медичні послуги.

За період з лютого по червень 2020 року в будівлі амбулаторії за кошти місцевого бюджету здійснено ремонт службової кімнати для лікарів та однієї палати на 2 ліжка. В ході проведення ремонтних робіт були встановлені сучасні металопластикові двері, відремонтовано стіни, стелю та оновлено підлогу.

Капітального ремонту також потребували й дві великих палати. Але фінансування ремонтних робіт в сьогоднішніх непростих економічних умовах, було б обтяжливим для місцевого бюджету. Зважаючи на важливість та невідкладність даного питання, керівництво селищної ради звернулося до представників місцевого бізнесу з проханням допомогти з вирішенням цього питання. Дану пропозицію відразу підтримали керівники ТОВ «АГРОДАР-ЛТД» та ТОВ «Олександрійський цукровий завод». Сьогодні за рахунок коштів одного з даних підприємств в будівлі амбулаторії вже розпочали ремонтувати одну з палат. Наразі замінено системи електроживлення та завершено обшивку стін гіпсокартонними листами. Проводиться їх шпаклювання та здійснюється підготовка до встановлення металопластикових дверей.

Нагадаємо, у рамках реформи системи охорони здоров’я, стаціонарна цілодобова медична допомога стала можливою лише в умовах центральних районних лікарень. Керівництвом громади ведеться контроль щодо недопущення погіршення надання медичних послуг. Саме тому було вирішено облаштувати маніпуляційний кабінет з функціями денного стаціонару за кошти місцевого бюджету.

Не зважаючи на те, що всі медичні заклади на території громади й наразі підпорядковані «Центру первинної медико-санітарної допомоги», Приютівська селищна рада на прикладі заходів з протидії COVID-19 продемонструвала свою роль у ефективній діяльності даних установ. У цих умовах, важливим було забезпечити громадян можливістю придбання необхідних лікарських засобів, не покидаючи свого населеного пункту. Тому кожна амбулаторія загальної практики – сімейної медицини на території громади була забезпечена медикаментами першої необхідності. Поряд із цим, на утримання первинної ланки медицини з місцевого бюджету було виділено близько 1,5 млн грн.

Підтримка закладів охорони здоров’я для керівництва громади — це, насамперед, допомога населенню в отримані якісного медичного обслуговування. Не зважаючи на те, що Олександрійська ЦРЛ належить до сфери управління Олександрійської районної ради на сесіях селищної ради було прийнято ряд рішень про виділення понад 2 млн грн субвенції з місцевого бюджету на підтримку лікарні, що включає в себе оплату медикаментів та перев’язувальних матеріалів на суму 88,0 тис грн, продуктів харчування на суму 31,4 тис. грн, та на заходи лікування хворих на цукровий і нецукровий діабет на суму 97,6 тис. грн.