Приютівська ОТГ сприятиме реалізації державної політики у сфері виховання дітей, позбавлених батьківського піклування

  • 593

Фото без описуПитання захисту прав дітей на сьогодні є одним із пріоритетних напрямків реалізації державної політики.

Конвенцією ООН про права дитини визначено, що дитині для повного і гармонійного розвитку її особи необхідно зростати в сімейному оточенні, в атмосфері щастя, любові і розуміння. Проте, в інституційних закладах ще виховуються діти-сироти і діти, позбавлені батьківського піклування, які потребують влаштування у сімейні форми виховання.

Держава забезпечує пріоритет сімейного виховання та створює умови для їх розвитку, надаючи сім’ям, які приймають на виховання дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, матеріальну та соціальну підтримку. На жаль, в Олександрійському районі існує всього 2 дитячих будинки сімейного типу, в яких виховується 11 дітей. Всі вони розташовані у Приютівській об’єднаній територіальній громаді — «Щаслива родина» (с. Протопопівка) та «Світанок» (с. Войнівка).

Наразі у Приютівській селищній раді продовжується робота щодо збільшення їхньої кількості. Сьогодні, зокрема, виконавчий комітет затвердив відповідний план заходів на 2020-2021 роки, метою якого є забезпечення всебічного розвитку сімейних форм виховання на території громади.

Планом заходів передбачається:

  1. Запобігання соціальному сирітству, надання комплексної допомоги сім’ям, які опинились в складних життєвих обставинах.
  2. Реалізація права дитини – сироти, дитини, позбавленої батьківського піклування на виховання у сім'ї, їх соціалізації у суспільстві, влаштування дітей родинної групи на виховання до однієї сім'ї.
  3. Пошук кандидатів в усиновителі, опікуни, піклувальники прийомні батьки та батьки-вихователі.
  4. Забезпечення соціальної підтримки дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Поряд із цим, у Приютівській селищній раді утворено комісію для формування пропозицій стосовно потреби щодо спрямування у 2020 році субвенції і визначення дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування та осіб з їх числа яким буде придбано житло або призначено грошову компенсацію за належні для отримання житлові приміщення для дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, осіб з їх числа.