Будьте обережні! У Гайворонському районі підтверджено захворювання на африканську чуму свиней

  • 121

Кіровоградське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області повідомляє про те, що на території відвалу ПрАТ Завалівський графітовий комбінат, який розташований за межами смт. Завалля Гайворонського району Кіровоградської області на відстані 3 км. підтверджено захворювання на африканську чуму свиней – звіт про результати дослідження патологічного (біологічного) матеріалу Кіровоградської регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби від 10 грудня 2020 року №5495. Наразі проводяться заходи з локалізації вогнища інфекції та уточнення свинопоголів`я в визначених зонах захисту та спостереження. Випадків масового захворювання та загибелі свинопоголів’я в районі не зареєстровано.

Ситуація перебуває на контролі Держпродспоживслужби Кіровоградщини.

Закликаємо власників тварин уважно спостерігати за їхнім здоров’ям та рекомендуємо дотримуватися наступних вказівок:

  • перевзувайтеся і перевдягайтеся, коли заходите в приміщення, де утримуються свині. Гумове взуття – лише для свинарника. Вірус не переноситься повітрям, потрапити до тварини він може тільки тоді, коли його туди занесе недбалий власник або персонал;
  • якщо ходите до лісу (збирати гриби чи ягоди), у жодному разі не заходьте в цьому одязі та взутті до свинарника, адже на ньому може бути вірус АЧС. У лісі вірус шириться серед диких кабанів;
  • перед входом у свинарник покладіть (в розрізану пластикову каністру) килимок (краще поролоновий), який регулярно змочуйте дезінфікуючим засобом (наприклад, добре підійде «Білизна», універсальний чистячий засіб тощо). Це дієвий спосіб знищити бактерії та віруси на взутті;
  • не пускайте у свинарник інших сторонніх людей;
  • не випускайте свиней з хліва – їх не можна вигулювати;
  • не утримуйте в одному приміщенні зі свинопоголів’ям інших тварин чи птицю, особливо, якщо вони виходять на двір;
  • не годуйте свиней залишками їжі зі столу. Однак, якщо цього не можна уникнути, прокип’ятіть їжу впродовж 30 хвилин перед тим, як згодуєте свиням. Корми для свиней також треба проварювати;
  • щодня оглядайте свиней. Якщо виникла підозра, що вони захворіли, – обов’язково повідомте ветеринарного лікаря;
  • пам’ятайте, що рано чи пізно інфіковане вірусом АЧС м’ясо, яке заморозили в холодильнику, чи сало, яке закрили у банки, може стати причиною наступного спалаху захворювання, адже вірус у них житиме впродовж тривалого часу.

Лише суворе дотримання зазначених вище вимог забезпечить можливість уникнути виникнення захворювання та значних економічних збитків.