Вирубка ялинок до новорічних свят призводить до їх знищення

  • 806

Фото без описуФото без опису

Новорічні свята все ближче, і у лісників починається гаряча пора — вони зараз зайняті не тільки заготівлею та продажем новорічних ялин і сосен, але змушені оберігати лісові насадження від незаконної вирубки.

З початку місяця у лісгоспах розпочалася заготівля деревини, а сьогодні ринки масово наповнюються новорічними ялинками.

Кожного року, за офіційною статистикою, до новорічних свят в Україні вирубуються мільйони молодих саджанців сосни, ялини та ялиці, ще сотні тисяч дерев варварським чином позбавляються верхівки (зовні схожої на молоде деревце). Такою кількістю лісових культур, за підрахунками природоохоронців, можна засадити сотні гектарів лісу щорічно.

Незаконні вирубки новорічних ялинок несуть шкоду екології та збитки для держави.

Найвідоміша альтернатива живій ялинці – штучна ялинка. Вона звісно коштує дорожче ніж жива, проте вона може бути використана ще багато років і її точно ніхто не рубав. Тим більше, асортимент штучних ялинок значно більший ніж асортимент живих. З такої ялинки не обсипається хвоя і не крапає липка смола.

Але все ж таки, якщо ви вирішили придбати живу ялинку, то слід звертати увагу чи офіційно облікована вона.

На даний час кожна ялинка має бути з бирками (чіпами), які мають свій номер та штрих-код.

Номери бирок внесені до загальнодержавного електронного реєстру та розподіляються по лісництвах, де й буде вестися реєстр продажу новорічних ялинок. Кожен бажаючий може перевірити по бирці не тільки інформацію про постачальника, а й породу дерева, в якій області і в якому конкретно лісгоспі воно було зрубано.

У випадку, якщо така бирка (етикетка) на дереві або ж інформація за номером в системі відсутня – ваша ялинка може виявитися нелегальною.

Нагадуємо, що за самовільні порубки чинне законодавство передбачає адміністративну відповідальність у декілька сотень гривень штрафу, додатково сплачується збиток завданий державі, який іноді може сягати декілька тисяч гривень в залежності від віку дерева.