Поліцейські офіцери громади попереджають громадян про відповідальність за незаконну вирубку дерев

  • 827

Фото без опису

Знищення зелених насаджень в Україні, зокрема у Приютівській територіальній громаді є однією з найбільш актуальних проблем сьогодення, що хвилює не лише екологів, а й простих громадян. Неконтрольоване вирубування лісів та посадок, особливо в зимовий період, подекуди досягає критичного рівня.

Поліцейські офіцери громади попереджають, що незаконна вирубка дерев не залишиться безкарною. 19 травня 2019 року набув чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо збереження українських лісів». Так, за незаконну порубку, пошкодження лісових культур і молодняка штрафуватимуть громадян на сум від 30 до 60 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (раніше 15-30). Громадяни, які знищуватимуть чи пошкоджуватимуть полезахисні смуги та захисні лісові насадження, сплачуватимуть штраф від 30 до 45 неоподаткованих мінімумів доходів громадян.

За самовільну порубку дерев передбачена також і кримінальна відповідальність. Відповідно до статті 246 Кримінального кодексу України незаконна порубка дерев або чагарників у лісах, захисних та інших лісових насадженнях, що заподіяла істотну шкоду, а також вчинення таких дій у заповідниках або на територіях та об’єктах природно-заповідного фонду, або в інших особливо охоронюваних лісах карається штрафом від трьохсот до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років, або позбавленням волі на той самий строк.

Та сама дія, вчинена повторно або за попередньою змовою групою осіб, — карається обмеженням волі на строк від двох до п’яти років або позбавленням волі на той самий строк.

Шановні мешканці! Якщо ви маєте потребу у видаленні дерев, які досягли вікової зрілості, сухостійних та аварійних, котрі становлять небезпеку для життя та здоров’я людини, вам необхідно з письмовою заявою звернутися до Приютівської селищної ради, після чого ваша заява буде розглянута на засіданні виконавчого комітету та прийнято відповідне рішення.