У Приютівській громаді вшанували пам’ять воїнів-інтернаціоналістів

  • 1339

Фото без опису

15 лютого, за традицією, у Приютівській територіальній громаді традиційно вшанували мужність тисяч співвітчизників. З кожним роком все далі і далі історія віддаляє нас від вогняних років афганської війни. Але час не підвладний викреслити з нашої пам’яті героїчні подвиги, приклади мужності і вірності військовому обов’язку, які продемонстрували тисячі відданих синів і дочок України, долею одягнених у солдатські шинелі.

Напередодні цього дня, зокрема 15 лютого, у населених пунктах Приютівської територіальної громади відбулися урочисті заходи до Дня вшанування учасників бойових дій на територіях інших держав та 32-а річниці виведення колишніх радянських військ з республіки Афганістан.

Один із мітинг-реквіємів пройшов у Новоселівському закладі загальної середньої освіти I-III ст. У церемонії покладання квітів до меморіальної дошки загиблому воїну Анатолію Рощику (16.02.1968-18.12.1987 рр.) взяли участь Приютівський селищний голова Андрій Коломійцев, голова ГО «Олександрійська районна спілка ветеранів» Валентин Кондрескул, директор КУ «Центр із обслуговування комунальних закладів та установ» Світлана Михайленко та староста Новоселівського старостинського округу Олександр Кива. Церемонія вшанування пам’яті та покладання квітів до пам’ятника воїнам-інтернаціоналістам нагадала про тяжкі втрати для батьків, рідних, близьких, друзів і в цілому для всього суспільства. Учні Новоселівського ЗЗСО відзначили героїчні подвиги, приклади вірності, що продемонстрували наші земляки, яким довелося нести нелегку військову службу в Афганістані. У свою чергу,  учасники бойових дій згадали війну та розповіли дітям про тяжкі події, які траплялись за час військової служби у високогір’ї Південної Азії.

Цього ж дня, на базі Войнівського загальної середньої освіти I-III ст. провели виховну годину «Відлуння війни Афганістану, сьогодення» для учнів 8-го класу. Про кожного з учасників бойових дій, про їх мужність і героїзм, розповіла дітям керівник художній Войнівського СБК Недвига Анастасія Олександрівна, щоб вони знали і пам’ятали з якими воїнами-героями проживають в одному селі.

У селі Прототопівка КУ «Центр культури і дозвілля» провели годину пам’яті «Ціна чужої війни», на заході був присутній воїн-інтернаціоналіст, місцевий житель Яценко Микола Миколайович, який служив в м. Кабул в 1982-1984рр. Колективи КУ «Центру культури і дозвілля» підготували художні номери (пісні, вірші, хореографічну композицію) присвячені Дню вшанування та пам’яті воїнів-інтернаціоналістів.

У свою чергу, колектив Березівського СБК провів круглий стіл «Крізь пекло Афганської війни». На заході був присутній воїн-інтернаціоналіст, житель села Березівка, Грицко Володимир Тадейович разом з дружиною та Артемчку Алла Євгенівна. Завідувач СБК Ковальова Тетяна Вікторівна підготувала програму художніх номерів творчого колективу Березівського будинку культури. В невимушеній атмосфері Володимир Тадейович та Алла Євгенівна розповіли про свою службу та душевний біль, який нестимуть в своїй пам’яті все життя, згадали своїх загиблих товаришів і тих хто залишився живим.

До вшанування воїнів-інтернаціоналістів долучилась й Приютівська центральна бібліотека, де було організовано і проведено історичне поле «Афганістан вчив! Афганістан карав! Афганістан випробовував!» спільно з воїном-інтернаціоналістом Гуртовим Віктором Анатолійовичем для учнів Цукрозаводського ЗЗСО І-ІІІ ступенів ЗПО. Присутні згадали події страшної війни в Афганістані, в якій полягли і наші земляки та вшанували їх пам'ять хвилиною мовчання. Переглянули відео - кліпи та прослухали пісні про роки афганської війни. До уваги присутніх була представлена виставка літератури «1979 – 1989 AFGAN». Віктор Анатолійович зі сльозами на очах згадував ті буремні роки. Діти уважно слухали та задавали багато запитань, захід закінчився спільним фото та грою на гітарі з піснею «Афганська війна», яку виконав сам Віктор Анатолійович.     

В цей день ми поділяємо весь біль втрати з тими, хто втратив на цій війні своїх близьких і віддаємо шану всім учасникам тих подій. Вічна пам’ять загиблим та співчуття родинам, які втратили своїх близьких.