Відповідальність за порушення правил рибальства у нерестовий період

  • 2187

З 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби. Правила лову риби під час нересту передбачають: вилов лише з берега, лише в межах населеного пункту, лише дозволеними знаряддями лову – 1 вудкою/донкою з одним гачком або спінінгом, з дотримання норм вилову – до 3 кг/день на людину, лише в дозволених місцях; рибалка в природних нерестовищах і на території зимувальних ям категорично заборонена.

Відповідно до Правил любительського та спортивного рибальства в цей час дозвіл на використання плавальних засобів мають тільки органи, що займаються охороною водоймищ. Попереджаємо, що згідно ст. 85 КУпАП порушення правил рибальства тягне за собою накладення штрафу на громадян від двох до десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і попередження або накладення штрафу на посадових осіб — від десяти до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Грубе порушення правил рибальства (рибальство із застосуванням вогнепальної зброї, електроструму, вибухових або отруйних речовин, інших заборонених знарядь лову, промислових знарядь лову особами, які не мають дозволу на промисел, вилов водних живих ресурсів у розмірах, що перевищують встановлені ліміти або встановлену правилами любительського і спортивного рибальства добову норму вилову) — тягне за собою накладення штрафу на громадян від двадцяти до сорока неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією знарядь і засобів вчинення правопорушення, та незаконно добутих водних живих ресурсів.

Крім штрафних санкцій за незаконний вилов, правопорушнику нараховується сума компенсації за кожну виловлену рибину, незалежно від її розміру і ваги.

Приютівська селищна рада закликає усіх громадян суворо дотримуватися законодавства в сфері охорони водних біоресурсів. У разі виявлення порушень вимог законодавства України щодо вилову риби, прохання повідомляти Приютівську селищну раду за телефоном «гарячої лінії» (067) 296-17-60.