Депутати вимагають від Кабінету Міністрів та Президента України вжити заходів щодо припинення бездіяльності ГУ Держгеокадастру в Кіровоградській області

  • 960

На черговій сесії депутати Приютівської селищної ради висловили глибоку стурбованість ситуацією, що виникла наприкінці 2020 року – початку 2021 року, а саме діями та бездіяльністю Головного управління Держгеокадастру в Кіровоградській області щодо розпорядження землями державної власності на території колишньої Лікарівської сільської ради.

Згідно Указу Президента України та Постанови Кабінету Міністрів України, Державна служба з питань геодезії, картографії та кадастру мала забезпечити передачу з 17 листопада 2020 року земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної власності у комунальну власність відповідно до статті 117 Земельного кодексу України.

Проте, ГУ Держгеокадастру в Кіровоградській області, яке є розпорядником земель сільськогосподарського призначення, ухиляється від передачі земельних ділянок сільськогосподарського призначення загальною площею п’ять тисяч гектарів до комунальної власності Приютівської селищної ради.

Підставами відмови у передачі та бездіяльності державного органу є перебування земель у постійному користуванні Державного підприємства «Конярство України». Але вищевказана інформація, окрім листів від ГУ Держгеокадастру в Кіровоградській області, іншими документальними даними не підтверджується.

Тим часом, на вказаних територіях здійснюється підприємницька діяльність, від якої до місцевого бюджету не надходять ні податок з доходів фізичних осіб, ні орендна плата за землю. Єдиним доходом від цих земель є земельний податок в розмірі 1% від нормативно-грошової оцінки. Але і по цих платіжках ДП «Конярство України» має заборгованість перед бюджетом в розмірі більше 1212699,99 грн.

Враховуючи вищевикладене, депутати звернулися до Президента України, вжити невідкладних заходів щодо недопущення передачі земель з державної у приватну власність без врахування інтересів громади на території якої розташовані земельні ділянки. Поряд із цим, звернення адресовано й Кабінету Міністрів України, із закликом вжити заходів щодо припинення бездіяльності ГУ Держгеокадастру в Кіровоградській області щодо ефективного використання земель та передачі земельних ділянок з державної у комунальну власність.