Закону України «Про безоплатну правову допомогу» 10 років: досягнення центрів БВПД Кіровоградщини у захисті та відновленні прав громадян

  • 456

Безоплатна правова допомога – правова допомога, яка гарантується державою та повністю або частково надається за рахунок коштів Державного бюджету, місцевих бюджетів та інших джерел.

Система надання безоплатної правової допомоги на Кіровоградщині представлена мережею із 4 центрів та 18 бюро правової допомоги.

Зміст права на безоплатну правову допомогу та порядок його реалізації визначені Законом України «Про безоплатну правову допомогу», який був прийнятий 2 липня 2011 року. З 1 січня 2013 року безоплатна вторинна правова допомога (БВПД) надається у кримінальних справах Регіональним центром БВПД у Кіровоградській області. З 1 липня 2015 року, у цивільних та адміністративних справах забезпечують надання правової допомоги місцеві центри, яких на території області три: Голованівський місцевий центр з надання БВПД, Олександрійський місцевий центр з надання БВПД та Кропивницький місцевий центр з надання БВПД, а також з 2016 року 18 бюро правової допомоги.

«Система безоплатної правової допомоги стала одним із найуспішніших соціальних проєктів. Про права та їх захист юристи центрів інформують у школах, соціальних закладах, засобах масової інформації, у відділках поліції, колоніях. Для клієнтів, які не мають грошей винайняти адвоката, звернення до центрів чи бюро правової допомоги – це шанс відстояти свої порушені права», – наголосив Леонід Кропліс, директор Регіонального центру з надання БВПД у Кіровоградській області.

За роки роботи Регіональний центр БВПД у Кіровоградській області видав понад 18129 доручень про призначення адвоката за рахунок держави для здійснення захисту всім затриманим, а також підозрюваним, обвинуваченим у кримінальному процесі.

Три місцеві центри з надання БВПД прийняли 11786 рішень про надання безоплатної вторинної правової допомоги у цивільних та адміністративних справах. Також місцеві центри зареєстрували 91412 звернень клієнтів для отримання правової інформації, консультацій і роз’яснень з правових питань, допомоги у складенні заяв, скарг та інших документів правового характеру.

«Право на безоплатну правничу допомогу передбачено національним законодавством, а також закріплено у низці міжнародних забов’язань України. Основним завданням місцевих центрів є забезпечення рівного доступу до безоплатної первинної правової допомоги, а також надання безоплатної вторинної правової допомоги у цивільних та адміністративних справах, в тому числі свідкам та потерпілим у кримінальних провадженнях. З метою посилення правової спроможності громадян, центри співпрацюють з органами місцевого самоврядування, громадськими організаціями, соціальними службами», – повідомила Олена Шишкарьова, заступниця директора центру.

 Активне правопросвітництво створює доступність до якісних правових послуг і покращує доступ до правосуддя для вразливих груп населення. За роки роботи юристи центрів та бюро правової допомоги провели понад 5491 правопросвітницький захід.

«Реалізуючи правопросвітницький напрям роботи, юристи центрів навчають громадян як захищати свої права, адже гідне життя людей залежить від того, наскільки вони знають свої права. Під час правопросвітиницьких заходів, юристи зіштовхуються з безліччю життєвих питань, які важливі для громадян. Якщо не навчити людей вчасно розв’язувати ці правові питання, з часом вони можуть перетворитись на складні проблеми. Тому задля уникнення проблем, громадяни повинні знати про можливість звернення до центрів безоплатної правової допомоги», – прокоментувала Ольга Салоїд, начальниця відділу комунікацій та правопросвітництва.

 З метою підвищення рівня правосвідомості та правової культури серед дітей, юристи центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги Кіровоградщини систематично проводять правопросвітницькі заходи спільно з громадськими активістами, представниками поліції, бібліотекарями, педагогами, психологами. У форматі правових задач та вікторин фахівці аналізують типові ситуації порушення прав дітей, які траплялися у реальному житті та пропонують алгоритм захисту.