У найбільших закладах освіти Приютівської громади компостуватимуть органічні відходи

  • 608

Фото без опису

Проєкт «Компостування органічних відходів в навчальних закладах Приютівської територіальної громади» отримав шанс на життя − і дуже скоро буде втілений громадою за фінансової підтримки ТОВ «Елементум Енерджі (Україна)».

Як зазначила конкурсна комісія, вибір проєктів для них видався нелегким, оскільки всі 38 поданих проєктів відповідали пріоритетним напрямкам конкурсу. Втім, саме проєкт Приютівської селищної ради став одним з 25 крутезних проєктів-переможців для 17 територіальних громад.

«У місцях видалення твердих побутових відходів органічні рештки призводять до швидкого заповнення полігонів, гниють, виділяючи шкідливі гази та неприємний запах. Продукти розпаду відходів самозаймаються. Це є небезпечним. Ми вирішили, що можна використовувати відходи з користю для оточуючого середовища та перетворити їх на органічне добриво − компост. Для цього на території шкіл встановимо компостери, які перероблятимуть органічні відходи та опале листя і рештки рослин на добриво», − зазначає автор проєкту.

Для початку планується встановлення 7 компостерів у найбільших навчальних закладах громади: смт Приютівка, с. Войнівка, с. Протопопівка (4 школи і 3 дитячих садочки), для вивчення ефективності та здобуття практичного досвіду переробки органічних відходів, шляхом компостування та застосування компосту на пришкільних клумбах. У довгостроковій перспективі користь отримають усі жителі громади так як буде зменшено частка органічних відходів на полігонах з твердими побутовими відходами та зменшиться кількість стихійних сміттєзвалищ, а також рослинні рештки не будуть спалюватися і забруднювати димом життя людей в громаді.

Орієнтований бюджет проєкту складає 113,97 тис. грн., з них 69,17 тис. грн. відшкодує Elementum Energy, решта – кошти місцевого бюджету. Після реалізації проєкту компостери будуть взяті на баланс Приютівської селищної ради. Подальше утримання, обслуговування та догляд за компостерами буде проводиться навчальними закладами на території яких вони будуть встановлені.