12 січня – день українського політв’язня

  • 871

12 січня традиційно відзначають День українського політв'язня на честь осіб, які були заарештовані через політичні переконання.

Ця дата була визначена у 1975 році за ініціативою В’ячеслава Чорновола, який закликав протистояти репресіям і жорстокості радянського режиму. Дату обрали невипадково. Адже трьома роками раніше, 12-14 січня 1972-го року, радянська влада провела так званий «генеральний погром». Це були масові затримання та арешти українських дисидентів, які боролись за незалежність України, а своєю творчістю та діяльністю доводили, що ідеологія радянської людини – це міф. Тоді були заарештовані Іван Світличний, Євген Сверстюк, Василь Стус, Леонід Плющ, Зіновій Антонюк, Іван Дзюба, В’ячеслав Чорновіл, Михайло Осадчий, Іван Гель, Стефанія Шабатура, Ірина Стасів-Калинець. Усі вони отримали 7 років ув’язнення та 5 років заслання за «антирадянську агітацію і пропаганду».

У сучасному суспільстві найстійкіші, найумотивованіші українці приєднуються до щорічного одноденного голодування в підтримку політв'язнів, інші — проводять різноманітні тематичні заходи.

Причиною відзначення 12 січня спочатку були репресії радянського тоталітаризму проти української інтелігенції, а зараз російський режим, що розгорнув терор проти українців, перевершивши радянський тоталітаризм.

Саме поняття політв'язень суперечить міжнародному праву, але для України, як до проголошення Незалежності, так і на нинішньому історичному етапі, проблема ув'язнених за політичними мотивами була і є доволі гострою.

Станом на січень 2021 року понад 100 українських політв’язнів зустріли Різдво за ґратами в Росії.

Дуже подібний до радянського за своєю сутністю, російський режим окупував український Крим і розв'язав криваву війну на сході України. Українська нація змогла дати відсіч агресору, проте на окупованих територіях розгорнувся терор проти українців і кримських татар.

У День українського політв’язня хвилиною мовчання вшануймо пам'ять борців за свободу нашого народу, які зазнали переслідувань за свої переконання і які вже відійшли у вічність, та помолімося за здоров’я тих, кого зараз незаконно утримують у в’язницях. Хай кожен український політичний в’язень повернеться додому живим!