Новий штам “ОМІКРОН” поширюється значно швидше, ніж відомі раніше

  • 327

Фото без опису

Про це заявив головний державний санітарний лікар Ігор Кузін під час брифінгу. За попередніми даними МОЗ, наразі випадки нового штамму підтвердили у понад 90 країнах.

Захворювання, спричинене новим штамом, не має незвичних симптомів та часто протікає безсимптомно.  Тривають дослідження ефективності вакцин конкретно проти нового штаму. Проте фактом залишається те, що у боротьбі із пандемією COVID-19 вирішальною залишається саме вакцинація.

Головний державний санітарний лікар підкреслив, що Україна має можливість самостійно виявляти штами коронавірусу. Зокрема, всі зразки, які свідчать про нетиповий перебіг захворювання, підлягають ретельному дослідженню. Цим займається Центральна референс-лабораторія  Центру громадського здоров’я.

Ігор Кузін також розповів про стан пацієнта, у якого виявили “Омікрон”. “Завдяки тому,  що пацієнт був повністю вакцинований ще навесні, хвороба протікала майже безсимптомно. Наразі у нього вже негативний ПЛР-тест. Саме тому закликаю вакцинуватись, адже це єдиний спосіб захистити себе від важкого перебігу та смерті”, – наголосив головний державний санітарний лікар.

Інформація з сайту МОЗ України