На Войнівському водосховищі відбувається пониження рівня води

  • 680

Фото без опису

Войнівське водосховище – це штучно створена та зарегульована водойма. Рівень води в ньому залежить від регулювання каналу «Дніпро-Інгулець».

«До минулого року каналом стабільно йшла вода як мінімум з березня по серпень. Ми практично не відчували різкого падіння рівня води. В минулому році вода по каналу подавалась з січня по червень. Відповідно, у самі жаркі місяці вже була відчутна нестача води у водосховищі і надходили скарги про недостатність води для зрошення по течії Інгульця. Зима відновила баланс води. В поточному році канал знову почав подачу води в січні місяці, але зупинив прокачку з початком війни. Таким чином, вода у водосховище останні більш ніж 4 місяці з Дніпра не надходить. Мають місце як технологічні втрати, так і природні процеси», − повідомив Андрій Коломійцев.

На сьогодні рівень води у водосховищі вже далеко менший за нормативний. Втім, на виконання затвердженого Держводагентством режимом роботи водосховища на 2022-2023 роки, необхідно забезпечити пониження рівня води на 1,1 метра нижче відмітки НПР. Це буде зроблено для покращення водогосподарської обстановки, забезпечення нормальних умов функціонування водної екосистеми, недопущення змін санітарно-екологічних та гідробіологічних умов шляхом збільшення витрат по річці Інгулець.