Приютівська селищна рада вперше провела угоду з продажу земельної ділянки, що перебувала на праві постійного користування

  • 336

У 2021 році набули чинності зміни до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення системи управління та дерегуляції у сфері земельних відносин, якими регулюється питання щодо викупу фізичними особами земель, що перебувають на праві постійного користування з цільовим призначенням для ведення селянського (фермерського) господарства.

До недавнього часу особливості розпорядження землею на час війни не дозволяли суб’єктам викупу скористатися такою можливістю. Втім, з послабленням обмежень, Приютівська селищна рада вперше провела угоду з продажу чотирьох таких земельних ділянок. Першочергове право на викуп мав саме громадянин, у якого було право постійного користування. Тому купівлю-продаж землі здійснили без проведення земельного аукціону.

Ціна земельних ділянок (загальною площею 36 га) дорівнювала нормативній грошовій оцінці угідь. Це є дуже привабливим з точки зору наповнення як місцевого бюджету, так і відрахувань до державного бюджету. У свою чергу, дозволяє громадянам України належним чином втілити свої права та забезпечить дотримання принципів верховенства права і правової визначеності.