Неправильне використання газобалонних установок та неналежне їх наповнення взимку може призвести до особливо тяжких наслідків

  • 124

Фото без опису

До житла природний газ надходить по магістральних газопроводах  (прокладених під і над землею трубах). У районах, де прокладання газопроводу складне або невигідне, споживачі отримують газ у скрапленому стані в балонах (металевих ємкостях циліндричної форми). Балони шлангами під’єднують до газового приладу і варто лише відкрити кран, як рідкий газ переходить у газоподібний стан.

Природний та зріджений гази не мають кольору, запаху, смаку. Магістральний газ вдвічі легший за повітря і при витоку збирається вгорі, а зріджений вдвічі важчий за повітря і тому скупчується в низьких не провітрюваних місцях. У зрідженого газу вища теплота згоряння, але він токсичніший за природний. Потрапляння рідкої фази на шкіру людини спричиняє обмороження. 

Балони для зрідженого газу можуть мати різну ємкість: маленькі — туристичні, великі — для тривалого користування. Всі вони є багаторазовими, тобто повторно заправляються на станціях. Це пофарбовані в червоний колір ємкості з написом білими літерами: «Пропан-бутан».

Категорично заборонено встановлювати балони в кухнях (або місцях, пристосованих під кухні) без природного освітлення, розташованих у підвальних приміщеннях, де немає вікон для природної вентиляції  згоряє повніше, ніж тверде

Відкривати кран пальника тільки після піднесення запаленого вогню.

Не залишати ввімкненим газовий прилад без нагляду (особливо на ніч).

Перед користуванням нагрівальними приладами (печами, колонками) обов’язково перевірити тягу (полум’я запаленого сірника повинно затягуватись потоком повітря у підтягопереривач чи в піч). За відсутності тяги користуватись приладами  категорично забороняється.

Наповнення балонів на автомобільних газових заправках, що не мають спеціального обладнання для контролю ступеню наповнення ваговим методом, заборонено і становить смертельну небезпеку.

Неправильне використання газобалонних установок та неналежне їх наповнення взимку може призвести до особливо тяжких наслідків. Суб’єктам господарювання, що використовують у своїй діяльності газ пропан-бутан: для його безпечної експлуатації необхідно користуватися послугами спеціалізованих підприємств, які гарантуватимуть правильне наповнення балонів та їх герметизацію.