Які документи мають бути в мене, як у власника земельної ділянки

  • 2220

Фото без опису

Те, що в людини є офіційне, зареєстроване право власності чи право користування земельною ділянкою, завжди підтверджують конкретні документи. Розбираємося, які бувають типи документів на землю та перевірити інформацію про землю і впевнитися, що з вашими документами (чи документами ваших родичів/знайомих) усе гаразд?

 

Державний акт на земельну ділянку рожевого (червоного) кольору, не містив кадастрового номеру земельної ділянки. Отже, ділянка не була виділена в натурі та не мала конкретних меж. Рожеві акти могли містити дані щодо декількох земельних ділянок з різними цільовими призначеннями. Наприклад, для ведення особистого селянського господарства, а також для будівництва та обслуговування житлового будинку господарських будівель і споруд (присадибна ділянка). Якщо в людини є такий державний акт на земельну ділянку рожевого кольору без кадастрового номеру, то для переоформлення земельної ділянки має бути виконана кадастрова зйомка та розроблена технічна документація щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості). На підставі розробленої технічної документації державний кадастровий реєстратор вносить земельну ділянку до державного земельного кадастру та здійснює присвоєння кадастрового номеру земельній ділянці. Отримавши Витяг з ДЗК необхідно звернутися до державного реєстратора та зареєструвати земельну ділянку до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

 

У жовтні 2001 року був прийнятий Земельний кодекс України. Уже з наступного року державні акти на землю видавали в новій формі — документи мали типовий зелений колір. У новому держакті вже не можна було зазначати більше однієї земельної ділянки. Введення в дію бази державного земельного кадастру дозволило присвоїти кожній, внесеній до кадастру, земельній ділянці окремий унікальний кадастровий номер. Кожний кадастровий номер складається з 19 цифр, розділених двокрапками та містить інформацію про код регіону, кадастрової зони, кварталу та номер конкретної земельної ділянки. Державний акт зеленого кольору, як і рожевий, залишається чинним і по теперішній час. Проте, для укладення будь-яких угод щодо земельної ділянки, в будь-якому випадку необхідно отримати витяг з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

 

       У 2008 році державні акти попереднього зразка були вдосконалені. Оновлені держакти друкували на бланках синього кольоруОсновні зміни до форми полягали в доповненні держакту окремим полем для зазначення ідентифікаційного номеру (коду) власника земельної ділянки. Державний акт синього кольору також залишається чинним досі, але для розпорядження правами щодо земельного ділянки необхідно отримати витяг з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

 

В українських реаліях власники паїв мають бути готовими до того, що наявність згаданих вище документів не є 100-відсотковою гарантією права вчиняти із своєю землею будь-які дії, в зв’язку з чим необхідно перевірити та зареєструвати свої документи в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно, що захистить Вас від неправомірних дій з Вашим майном.

 

Зареєструвати власність чи інші права (оренду, сервітут, суперфіцій, емфітевзис і т.і.) на землю, житловий будинок, квартиру, гараж та інше майно можна за адресою: м. Олександрія, вул. Першотравнева, 5 каб. № 3. Саме після реєстрації в держреєстрі речових прав на нерухоме майно, виникає, змінюється чи припиняється відповідне право.