Лікар — важливий!

  • 1299

Фото без описуСьогодні лікар на селі – велика вдача. Як багато територій страждає через те, що у їхній амбулаторії немає фахівця. Звучить багато нарікань, що влада не може забезпечити гідні умови праці, побуту та ін. Але зараз є нагода взяти на себе частину відповідальності саме мешканцям, незалежно від віку чи соціального статусу.

Можливо хто не знає, але заробітна плата лікаря залежить саме від населення, від тих, хто підписав чи не підписав з ним декларацію. Адже саме по кількості підписаних декларацій Національна служба здоров’я України виділяє кошти і на заробітну плату лікарю, і медичній сестрі, і санітарці, і водію,  сюди також входить і вартість вакцини чи аналізів. Тобто та сума коштів, яку лікар начебто заробляє сам – треба розділити між всіма учасниками надання медичної послуги. Чим більше буде підписано декларацій, тим вища заробітна плата може бути не тільки в лікаря, а й в фахівців, які йому допомагають.

На жаль, більша частина лікарів громади набрала лише половину своїх пацієнтів: сімейні лікарі – від 300 до 1400 з 1800 можливих, терапевти – від 300 до 900 з 2000 можливих, педіатри до 400 дітей з 900 можливих. Проаналізувавши по кожному населеному пункту кількість жителів і кількість підписаних декларацій, хочеться наголосити на громадянській відповідальності тих, хто чекає якоїсь особливої нагоди, щоб завітати до лікаря і підписати декларацію. Завітайте в амбулаторію з паспортом вже сьогодні, адже саме від вас залежить чи залишиться лікар, взагалі, на території чи піде на кращі села! Адже, щоб отримувати гідну заробітну плату, утримувати весь штат персоналу лікареві потрібні саме ви! Так складається по громаді, що середній та молодший персонал отримують мінімальну заробітну плату, тому молода людина, яка приходить працювати в сільську місцевість – довго не затримується.

Сьогодні маємо чудову, нову, оснащену амбулаторію в селі Протопопівка, та молодих, але уважних, приємних і компетентних: лікаря-терапевта – Чередніченко Марію Валеріївну і педіатра – Солонько Тетяну Олексіївну. Селищна рада зі свого боку робить все можливе, щоб лікарі залишилися працювати в Протопопівській амбулаторії, але без активної підтримки жителів, які ще не уклали декларацій – всі зусилля будуть марними. Така ж ситуація і селі Войнівка і в селищі Приютівка, де більшість пацієнтів мають підписані декларації з іншими лікарями, що проводять прийом у місті або не мають підписаних декларацій зовсім.

З минулого року з бюджету Приютівської громади вже виділялися кошти на доплату лікареві, а у цьому році з бюджету додатково будуть виділені кошти у сумі 366,9 тис. грн. на заробітну плату персоналу, що працює в Ізмайлівському та Березівському ФАПах.

Давайте раціонально використовувати наші місцеві кошти, які не будуть зайвими для відновлення доріг, освітлення вулиць, ремонтів сільських клубів, шкіл чи дитячих садків – підписуйте декларації з місцевими лікарями, ставайте дбайливими господарями своєї громади!