Марія Чередніченко: «Я пішла в медицину, адже мріяла допомагати людям»

  • 847

Фото без опису

Ось уже 2 роки 27-річна Марія Чередніченко працює лікарем у Протопопівській амбулаторії. Трішки працювала в терапевтичному відділенні ОЦРЛ. За цей невеликий проміжок часу вона зарекомендувала себе, як надійного лікаря, і чудову людину.

«Я народилася в багатодітній родині, де мама все життя працює медичною сестрою в травмпункті Олександрійської міської лікарні. Та оскільки її життя пов’язано з медициною, то вона відмовляла мене від схожого фаху. Але я була настирна, і  в 2011-му вступила до Полтавської медичної академії  на факультет лікувальна справа. За вісім років здобула фах терапевта. І по розподілу була направлена в ОЦРЛ, де трішки працювала в неврології.  Та коли почалася реформа сімейної медицини, то мене запросили лікарем-терапевтом до Протопопівської амбулаторії. Тут працюю з кінця 2019-го. Дуже задоволена, адже разом з роботою отримала і житло. Проживаю при амбулаторії разом з чоловіком Андрієм, який працює в Приютівській громаді», - каже лікар.

Спершу Марія Валеріївна працювала на вторинній ланці, зараз на первинці. «Тобто пацієнти приходять спочатку до сільської амбулаторії, а потім, при потребі я скеровую їх на дообстеження до ОЦРЛ. Можливо треба пройти рентген, або лабораторні обстеження. Часто буває і великий наплив пацієнтів. А коли немає місць в стаціонарі, то декого ми залишаємо вдома. Маємо для цього і необхідний кисневий концентратор. Бували такі дні, коли доводилося приймати по 30-40 пацієнтів. Люди звертаються з різними хворобами, але найчастіше - серцево-судинні та гіпертонічні, цукровий діабет, бронхіальна астма, тощо. Деякі пацієнти підлягають державній програмі «Доступні ліки», тож видаю їм електронні рецепти. Також, що важливо відзначити, при амбулаторії працює «кімната здоров’я», для якої громада придбала ампліпульс.

Але незважаючи ні на що найбільшою складністю і найбільшим викликом останні роки є ковід-19. Спочатку у нас не було навіть протоколів лікування і вакцин. Зараз вже легше. При амбулаторії працює пункт щеплень, і наявні три вакцини – Коронавак, Пфайзер, Модерна», - зазначила вона.

Це так важливо для території, коли на місці є лікар, до якого завжди можна звернутися. І в умовах сьогодення вона швидко реагує на всі небезпеки та виклики сучасного світу. Та й люди їй за це дуже вдячні. Завжди гарно відгукуються.

До того ж, Марія Валеріївна є також лікарем-дієтологом. Це і її робота і водночас хобі. Адже, як пояснює сама лікарка, велику роль у житті кожної людини відіграє спосіб життя і раціональне харчування. Є багато хвороб, які можна скорегувати зміною способу життя. Тож багатьом своїм клієнтам вона розписує раціон харчування в залежності від потреб. А при необхідності підбирає і ліки. Є багато позитивних результатів. Деякі пацієнти знижували вагу на 10-25 кг., притримуючись відповідного раціону харчування.

Окрім того, в Олександрії Марія Валеріївна веде приватний прийом пацієнтів у Vidaclinic. Працює як терапевт, і дієтолог. А ще вона бере активну участь у різноманітних навчаннях, пов’язаних з дієтологією. Відвідує, як онлайн так і офлайн лекції та семінари. Має звідти і ряд відзнак. А також Марія Валеріївна є членом виконкому Приютівської громади. Окрім того, молода жінка має і ряд захоплень, про які залюбки розповідає. Вона дуже любить психологію, фітнес-тренування та відпочинок в горах. Тому й іншим радить знаходити себе в різних сферах.

«Я пішла в медицину, адже дуже люблю людей. Це була моя мрія допомагати людям. Я отримую насолоду, коли знаю, що моя робота має позитивні відгуки, і бачу гарний результат від лікування. Тому у переддень 8 березня бажаю жінкам перш за все знайти своє покликання, справу життя, що приносить позитивну енергію, нічого не боятися і робити маленькі кроки на зустріч до себе. Адже я переконана, що якщо є бажання, то обов’язково знайдуться ресурси й можливості», - зазначила співрозмовниця. 

І ми приєднуємося до цих побажань, раді та пишаємося тим, що серед нас є така молода, енергійна та чарівна жінка, така прекрасна, як весна.

Н. Луценко, методист КУ «ЦКД»